Barnmakt – en metodbok om rätten till inflytande

Biblioteket handlar också om makt och maktdelning, enligt min uppfattning: ”En av hörnstenarna i barnkonventionen är rätten till inflytande, både över sitt eget liv och över samhället. ”Barnmakt” vill utmana oss vuxna när det gäller våra föreställningar om barn och hur vi ser på inflytande och den är viktig för oss som jobbar i offentlig verksamhet och har en skyldighet att arbeta med barns rätt till delaktighet och inflytande – för det står ju i våra biblioteksplaner att barn och unga är prioriterade målgrupper, eller hur?”

Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg bloggar

Barnmakt2-300x168Barnmakt – en metodbok om rätten till inflytande” är en skrift som dök upp i brevlådan häromdagen. Den är skriven till alla vuxna med makt, d v s alla vuxna, och utvecklar vad barnkonventionen säger om barnets rätt till inflytande. Den trycktes förra året i samband med att FN:s konvention om barnets rättigheter 2014 fyllde 25 år.

Skriften ges ut av Nätverket för Barnkonventionen, som är en organisation som samlar över 40 medlemsorganisationer, såsom BRIS, Rädda Barnen och Unicef, som arbetar för att stärka barns och ungas rättigheter.

En av hörnstenarna i barnkonventionen är rätten till inflytande, både över sitt eget liv och över samhället. ”Barnmakt” vill utmana oss vuxna när det gäller våra föreställningar om barn och hur vi ser på inflytande och den är viktig för oss som jobbar i offentlig verksamhet och har en skyldighet att arbeta med barns rätt till delaktighet och inflytande – för det står ju…

View original post 127 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.