Alternative librarianship

Det här är min sida för det jag kallar ”Alternative Librarianship”.

Alternative Librarianship handlar om bilden av bibliotekarien, bibliotekariens image och biblioteket/bibliotekarien som varumärke.
Det handlar dels om hur bibliotekarier och bibliotekarieyrket betraktas av vår omgivning i populärmedier som på bio och i TV, skönlitteratur, musik, bildkonst etc. Det handlar också om hur vi själva vill beskriva oss när våra kompetenser gestaltas.

(För några år sedan curerade jag en utställning om bibliotekskassar på Örebro Läns Museum. Kassarna är ju en av få marknadsföringsytor som biblioteken själva äger. Jag ville se hur biblioteken använde den ytan för att lyfta fram sina kompetensområden. Det var mycket ugglor, katter och flygande böcker från folkbiblioteken. Mycket sigill och kartuscher från forsknings-biblioteken. Det var väldigt sällan jag kunde hitta något som direkt kunde ge mig associationer till t ex informationskompetens. Ungefär samtidigt dök Nancy Pearl upp som rollspelsfigur. Hon är säkert en förträfflig bibliotekarie, men jag är inte säker på att hennes figur gestaltar bibliotekariens viktigaste uppgifter i sin rollspelskaraktär med sitt hyschande finger. Det borde finnas andra bilder av bibliotek och bibliotekarier – alternativa)

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Kickass Librarian, posted with vodpod

Samtidigt som det handlar om att hitta positiva förebilder och sammanhang gäller det också att bli medveten om den inte alltid smickrande bilden av yrket som finns hos allmänheten och som beskrivs i media.

Alternative Librarianship handlar också om den andra sidan av bibliotekarieyrket. Den som inte har med bibliotekariejobbets kärnkompetenser som informationskompetens, katalogisering, medieförvärv eller litteraturförmedling att göra. Den andra sidan är ibland lite mörkare, farligare, men kan också vara roligare och mer humoristisk. En del av länkarna går till sidor med vuxet material som kan verka stötande för känsliga personer. Annat går till sådant jag redan skrivit om här på bloggen.

De här sidorna är under uppbyggnad, och har inte ambitionen att vara kompletta. Jag rekommenderar att  du botaniserar vidare bland länkarna. Om du själv vill bidra med fler exempel, så är du välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.