Först ut var Christer Hermansson som i GP utmande de svenska bibliotekarierna genom att säga ”Banaliseringen och avintellektualiseringen kan inte fortsätta längre bland de svenska bibliotekarierna. Skit i dator- och tv-spelen och ägna er åt litteratur i stället.” (Med tanke på det skolans vidgade textbegrepp är jag själv inte säker på vad litteratur är längre).
Under Biblioteksdagarna presenterade Åse Hedeland sin doktorsavhandling ”Det föreställda biblioteket” som handlade om 40 års biblioteksdebatter. Vem är folkbiblioteken till för? Och vem ska föra folkbibliotekets talan, författarna eller bibliotekspersonalen. Det blev en metadiskussion som kunde följas upp i den stora Debatten om Gallringarna på Malmö Stadsbibliotek.
När det blev dags för den stora Debatten om Gallringarna på Malmö Stadsbibliotek verkade det som bibliotekariekåren läst på lite från Hedelands avhandling. 62 bibliotekarier från hela landet bestämde sig för att ta ett initiativ, vilket resultearde en debattartikel. Något unikt.
Ytterligare någon månad senare kom Per Svenssons inlägg om Malmö Stadsbibliotek. Allt tyder på att debatten inte är över än. En bra överblick finns också på Malmö Stads webbplats.
Forsatt debatt under hösten bl a föranledd av en diskussion på MSB:
Sune Johannesson i Kristianstadsbladet