Tidskriften Författaren om bibliotek

Nr 5 av årets Tidskriften Författaren har bibliotek som tema. Författaren bjöd in mig att kommentera årets biblioteksdebatt. Jan Ristarp skriver om Författarförbundets engagemang i biblioteksfrågor. Christer Hermansson kritiserar folkbiblioteken för att man inte har fler möten med författare på biblioteken utan hellre engagerar sig i PR-kampanjer med rosa hjärtan. Joacim Hansson intervjuas.

Jag hoppas att mitt bidrag – Biblioteket: Vad vill det oss – och vad vill vi med det?  gör att fler är med och tycker något. (Tack Jenny för synpunkter och förbättringar!)
Kommentera gärna innehållet!

8 kommentarer

  1. Jag tycker att din artikel är bra, Peter, även om den är mycket svårläst på skärmen på grund av hur den är ”satt” (i brist på bättre ord), med väldigt litet radavstånd och utan stycken. Ska skriva ut och läsa lite noggrannare imorgon.

    Som tur är är det inte i Författaren som den huvudsakliga biblioteksdebatten förs eller bör föras. Men synd att inget tryckt biblioteksorgan inbjuder till motsvarande debatt. Då skulle jag gärna se lite fler och lite radikalare röster, yngre biblioteksdebattörer som t ex Lina Ydrefelt.

  2. Tnx!
    Eg är det ju upp till oss själva att föra debatten på de arenor som finns. BiS, BBL och DIK-Forum hade säkert vait bra tummelplatser för de som tycker om att skriva artiklar. För några andra fungerar Biblist…
    För mig är såväl tidskrifterna som e-postlistorna alltför hierarkiska i sina upplägg. Jag föredrar samtalen i nätverken och i och mellan bloggarna.
    Lina är ju iaf med i enkäten om bibliotek i Författaren. Annars kan man ju ta sig en ordentlig genusfunderare. Inte många kvinnor i den här debatten – och de få som finns pratar inte främst om ”bibliotek” utan om ”folkbibliotek”!

  3. Jag håller med dig, när bibliotek nämns i (blogg)debatten är det nästan bara folkbibliotek man menar. Det vore roligt om fler som verkligen kan forskningsbiblioteken också debatterade bibliotekets roll och då inte bara i förhållande till open access, som nu är fallet. Visst måste det finnas angelägnare frågor för forskningsbiblioteken än open access?? (Eller svor jag i kyrkan nu..)

    Jag får nog försöka få tag i ett pappersex av Författaren.

    En sak till, DIK Forum är inte intresserade av debatt, vad jag kan förstå, tyvärr.

  4. Jag fick en synpunkt på inlägget vi mail från BBL:

    Hej Peter
    ”För mig är såväl tidskrifterna som e-postlistorna alltför hierarkiska i sina upplägg. Jag föredrar samtalen i nätverken och i och mellan bloggarna.
    Lina är ju iaf med i enkäten om bibliotek i Författaren. ”

    Exakt vad menar du med hierarkiskt? Hur då? Vi på BBL upplever allt för ofta att problemet snarare är att få bibliotekarier att tala. Chefer med en agenda har naturligtvis lättare att ta ordet men Jonas Aghed, bibliotekarie Brännkyrka gymnasium, är väl ett lysande exempel på någon som vill och vågar föra ut sina tankar.

    Alla i biblioteksvärlden kan vara aktiva debattörer i BBL – om man vill! Men det verkar som om många upplever det tryckta ( och därmed bestående ) ordet som skrämmande. Problemet är väl snarare att så få vill eller vågar ta ställning offentligt. Eller ska det behövas personligt adresserade inbjudningskort till er alla?

    Även du väjer för att ta ställning. Din text i Författaren var en mycket bra sammanfattning men den är väl snarare en årskrönika än ett debattinlägg eller?

    Vänliga hälsningar
    Åsa och Henriette

    Åsa Ekström
    Biblioteksbladet
    Postadress:
    Box 70380
    107 24 STOCKHOLM
    Besöksadress:
    WTC-huset Klarabergsviadukten 70/Kungsbron 1
    Telnr 08 – 545 132 43
    Mob 073-618 24 31
    Fax 08 – 545 132 31
    E-post asa@bbl.biblioteksforeningen.org

    Och här kommer mitt svar:

    Det betyder att det finns en maktordning för publiceringen i en tidskrift, dagstidning eller bok. I regel föregås publiceringen av någon form av redigering. Jag som skriver har inte kontroll över det jag bidrar med. Det kan accepteras, modifieras eller till och med förkastas. När jag bloggar gör jag det utifrån mina egna villkor, förutsättningar, begränsningar och eventuellt kunskaper och insikter – eller rentav bristen därpå. I vilket fall, så är det jag som äger arenan. Det är min blogg, ingen annans. Nätverket är sitt eget, ingen annans.
    Därför kan jag tex välja att publicera den här diskussionen i bloggen om jag vill det. Och ni kan välja att publicera den i BBL om ni vill det.

    Alla i biblioteksvärlden kan säkert vara debattörer i BBL, om branschen inte varit utrustad med så stora fötter. Det räcker med att följa debattkulturen på Biblist för att inse att det finns en rädsla att uttrycka sig offentligt – eventuella framtida arbetsgivare har ju koll på vem som tycker vad. Samtidigt tror jag att det är så att för en del debattörer såväl på Biblist som BBL eller annan fackpress eller rentav bibliobloggosfären handlar det kanske mer om att stärka sitt privata varumärke.

    Texten i Författaren var avsedd som en neutral sammanfattning av biblioteksdebatten. När jag ombads skriva så tvekade jag eftersom jag har tagit ställning, men sen tänkte jag om och lämnade utrymme mellan raderna.

  5. Och så svarade BBL:
    Ok,men gnäll då inte över debatten på andra arenor utan blogga på! Sätten att uttrycka sig behöver väl inte stå i motsatsförhållande ,snarare som ett komplement till varandra. BBL har hittills aldrig gnällt över bloggande bibliotekarier snarare tvärtom. Vi har lyft fram dem och personerna bakom eftersom de har något att tillföra.

    Dessutom är det faktiskt så att rena debattinlägg inte brukar modifieras, ändras eller redigeras i BBL. Om nu inte innehållet skulle vara rent diskriminerande och/eller strida mot all god publicistisk sed.

    Åsa och Henriette

  6. Min kommentar: Jag tycker ínte att jag gnäller över debatten på andra arenor. Jag berättar bara vad som funkar bäst för mig, och försöker förklara varför jag tycker så.

  7. Det kan säkert vara så att det tryckta ordet verkar skrämmande och avskräcker en del biblioteksmedarbetare från att delta i debatt. Och idag kanske det av många också upplevs som lite långsamt, i vår Internetbaserade tidsålder? Inte desto mindre tror jag att tryckta debattartiklar fortfarande har större genomslag än bloggar…. Helt enkelt därför att fler läser dem.

    Det forum där flest bibliotekarier debatterar idag är ju helt klart Biblist. Men kanske är e-postlistan ändå alltför snabb i sin karaktär? Väldigt mycket som skrivs är inte så genomtänkt och man får sålla för att hitta guldkornen. Dessutom når listan inte utanför biblioteksvärlden.

    Det är inte helt lätt det där med debatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.