Bibliotekens Facebook-sidor snarare marknadsföring än dialog

Anna-Karin Enqvist Jonsson har i sin B/I-magisteruppsats Biblioteket på Facebook gjort en  studie av hur svensk bibliotek använder sig av Facebook. Hon har undersökt såväl akademiska bibliotek som folkbibliotek

Syftet med hennes studie har varit att undersöka hur svenska bibliotek använder Facebook. Det hon kommer fram till är att folkbibliotek är mer aktiva i sin publicering av Facebookinlägg än akademiska bibliotek. De bibliotek som har en skriftlig policy för användning av Facebook eller sociala medier är mer aktiva än de som inte har någon sådan policy.
Hon ser ett samband mellan Facebook-aktivitet och antal personer som gillar bibliotekens Facebooksidor.

Dock skiljer sig användningen mellan folkbiblioteken och de akademiska biblioteken. Folkbiblioteken publicerar fler länkar och mer information om evenemang, boktips och medietips än de akademiska biblioteken.  De akademiska biblioteken fokuserar mer på information om digitala resurser, forskningsresultat och platsannonser.

Enligt författaren är den vanligaste anledningen som biblioteken uppger till att de använder Facebook, att de vill skapa dialog med användarna. Författaren kan dock konstatera att kommunikationen på Facebooksidorna  består mest av envägskommunikation. Mycket till interaktion och dialog handlar det inte om i praktiken. En slutsats hon gör är att ”Facebook används mer som ett verktyg för marknadsföring av framförallt evenemang än som ett verktyg för att föra dialog med användarna”. (Min kursiv)

En tendens som författaren ser  är att på de Facebook-sidor där bibliotekarierna snabbt kommenterar och besvarar inlägg och är lite mer personlig eller avslappnad i tonen är även användarna mer aktiva och diskuterar oftare saker med bibliotekarien.
Min slutsats är att om biblioteken ska ta sin plats på sociala medier på allvar och på ett trovärdigt sätt, så måste det avsättas tid för det. Det är samma grundläggande biblioteksarbete (boktips, lästips, stöd att hitta information och söka kunskaper) och samma kompetenser som behövs som i arbetet på det fysiska biblioteket. Att uppdatera Facebook-sidan är inget man ska göra efter det att alla återlämnade böcker är uppställda i rätt ordning på hyllan. Det ska göras planerat, dvs resurssatt och med rätt information till rätt målgrupp i rätt tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.