Danska Bibliotekarforbundet har en specialgrupp för IT. De arrangerar konferenser och analyserar omvärlden. I deras rapport ”IT trends i biblioteksverdenen” lyfter de fram fem trender som speciellt heta:
1. Technology is not an issue
Det är inte tekniken och systemen som är hindren – det är tillgången till data och de organisatoriska aspekterna som är den största utmaningen i dag och för framtiden.
Den konkreta användningen av exsterande teknologi hindras i ett samhälle där organisation, förhållningssätt, lagar och ekonomi inte är utrustat för att stödja ett informationsflöde på tvärs över traditionella strukturer. Teknologien är inte den begränsande faktorn. Det är kulturen som är stoppkloss för användningen av teknologin.
2. Mashups
Det finns inte längre behov av mastodontsystem som forsöker att omfamna ett
komplett informationsbehov. I framtiden handlar det om att bygga upp funktionalitet utifrån skilda element och komponenter samt att samla datainnehåll från många olika delsystem i en mångfald av smarta presentationsformer som serverar relevant innehåll från en mängd tjänster, överskådligt och på en gång.
Service Oriented Architecture – SOA – blir ett nyckelbegrepp för framtidens bibliotek.
3. Den semantiska webben – utvidgad till ”interoperabilitet”
Enligt danskarna innebär detta, i det här sammanhanget, att sammanhängande resurser länkas till varandra. Användarna ska kunna navigera i relaterade resurser på tvärs över domänerna. Det ska finnas ett intelligent sammanhang mellan dessa.
Man lyfter fram begreppet ”Semantisk interoperabilitet” som ett möte mellan struktur och kaos. Semantisk interoperabilitet kan förklaras som ett säkerställande av att den precisa innebörden i information som tas fram en specifik miljö, även kan förstås av andra system i andra miljöer.
4. Användardrivna innovationer
Trenden går från att tala om att ”brukaren ska var med i processen” till ”brukaren som startpunkt för processen”.