Framtidens bibliotek är redan här del 2 (US)

I gårdagens blogginlägg gjorde jag ett försök att hitta internationella trender om vad kollegor tror om framtiden och biblioteken. Av en tillfällighet snubblade jag över en intressant bok från USA som försöker se på bibliotek i ett 7-årigt perspektiv. Det vill säga med fokus 2020.  (Vilket iofs är lika svårt/enkelt som att gå tillbaks till typ 2007 och fundera på vad vi trodde om framtiden , då)
I Library in 2020: Today’s Leading Visionaries Describe Tomorrow’s Library ($40 från Amazon) beskriver en lång rad experter som Sarah Houghton, Stephen Abram, Susan Hildreth, Marie Radford, Clifford Lynchvad de tror sig kunna säga om framtidens bibliotek i mer eller mindre dystopiska  ordalag.

  • The Annoyed Librarian:
    Biblioteken 2020 kommer att vara precis som nu – men utan pappersböcker, musik och film. Däremot kommer det att finnas barnböcker och tillgång till information via databaser. Biblioteken kommer servicemässigt att övergå till att vara så kallade community centers.
  • Kristin Fontichiaro:
    Bibliotek kan inte längre definiera sig som lager för saker. ”Det bästa för allmänheten” räcker inte som förklaring för att det finns bibliotek.
    ”Maker spaces” omdefinierar biblioteket till en plats för skapande
  • Sarah Houghton:
    2020 kommer biblioteket styras av nördar. Biblioteken kommer att skapa tjänster för nördar med teknik- och internetkompetens snarare än referensbibliotekarier. Genom samverkan med lokala författare, musiker, konstnärer och videofilmare kommer biblioteket att bli platsen för lokalt skapat innehåll,  fysiskt  och virtuellt,  vilket ger röst för  i själva samhällsgemenskap.
  • Courtney Greene:
    Biblioteken må ha ändrat metoder och verktyg, men i det väsentliga är vi likadana. Vi är samlingar,  institutioner och teknologi, men oftast handlar vi om människor: tjänster, sammanhang, samhällen, kunskap, information, lärande.
  • Susan Hildreth:
    2020-talets bibliotek måste ses som en del av samhällets ekosystem för utbildning. I en värld där samma information finns tillgänglig för alla på ett ögonblick, kommer biblioteken att skapa sitt värde genom att fokusera på unik, lokal information som inte finns någon annan stans. Biblioteken är ett livaktigt nav i närsamhället.
  • Clifford A. Lynch:
    2020 kommer vissa luckor att börja visas i bibliotekens samlingar: viktiga verk av stort allmänintresse kommer bara att finns elektroniskt nedladdningsbara, men inte erbjudas biblioteken i elektronisk form. Detta beror på att innehåll har flyttat ut till nätet, dvs det har flyttats till en ekonomi baserad på licenser snarare än försäljning.

Om ni vill följa diskussionen om boken kan ni kolla på twitter, hashtag #MYLibraryin2020

Margaret Rock: The Future of Libraries: Short on Books, Long on Tech, Mobiledia

En kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.