Fyra scenarios för framtidens bibliotek

Ytterligare ett inlägg i diskussionen om bibliotek i förändring kan du hitta hos World Future Society‘s magasin The Futurist, speciellt om du också är intresserad av scenarioplanering:

Library Futures: From Knowledge Keepers to Creators. Artikelförfattaren Sohail Inayatullah har identifierat fyra scenarios för bibliotek. Några kan vara trovärdigare än andra. Jag har i alla fall lärt mig ett par nya ord, ett etablerat av sf-författaren Artur C. Clarke. Själv tycker jag att scenario 1,2 och 4 i viss utsträckning redan finns. I alla fall till vissa delar. Samtidigt är scenario 3 lite för långt fram i tiden att ta riktigt på allvar. I vilket fall håll till godo:

 • Den digitala dinosaurien.
  Utgår från förhållandet att bibliotek är tystare än någonsin. Färre medborgare lånar böcker. Bibliotekariernas medianålder fortsätter öka. Bibliotekens budgetar skärs ytterligare ner medan beslutsfattare tycker att marknadskrafterna är bättre rustade för att betjäna allmänheten. För visst är väl Google och dess efterföljare bättre på att samla in och organisera information?
  I detta scenario fortsätter utgivarna att vägra biblioteken åtkomst till e-böcker, vilket blir den sista spiken bibliotekens finasnsiella kista. Nischade bibliotek kan överleva på landsbygden eller i fattiga länder där kostnaderna för bredband är höga och internetanvändningen låg.
 • En gemensam ingång eller ”The One-Stop Shop” som underlättar gemensamt skapande inom samhället. Biblioteket är “samhällets hjärta”. Även om det är färre som lånar böcker så har biblioteken fler besök på såväl det fysiska som det virtuella biblioteket. Bibliotek jobbar tillsammans med medborgarna för att tillsammans skapa kunskap och information.
  Denna form av kunskapsskapande rör sig inom områden som t ex  workshops för äldre personer om att planera sin ekonomi efter pensionen eller hur man kan använda 3-D-skrivare eller annan ny teknologi. Det fysiska biblioteket kan till och med flytta in på flygplatser eller andra publika ställen – t ex kan traditionella telefonkiosker bli mini-bibliotek.
  I detta scenario kommer framtidens bibliotekarier att överge delar av sin expertkompetens. I stället för att vara den som svarar på frågan ”var hittar jag boken?” kommer de att navigera i  kunskapssökandet tillsammans andra experter. Bibliotekarierna kommer fortfarande att organisera biblioteket som plats och fortsätta skapa innovationer.

 • Den fantastiska Nya Platsen 
  Medan de tidigare scenariorna handlar om den omedelbara eller närmaste framtiden så är det tredje scenariot på lite längre sikt. Scenariot bygger på utvecklingen i hjärnforskning och utvecklingen av virtuell verklighet.
  Framtidens bibliotekarier kommer enligt detta scenario att samarbeta med företag som tar fram AI-lösningar (Artificial Intelligence) för att skapa virtuella utbildningsplatser. Biblioteket blir platser där holodecks och ”braincaps” blir tillgängliga för allmänheten. Bibliotekarierna utvecklas från kunskapsnavigatörer till erfarenhetsskapare och erferanhetsnavigatörer.
 • Biblioteket som utgivare.
  Biblioteken kommer att förändras radikalt från att samla, organisera och förvara böcker som produceras av andra till att själva bi utgivare i syfte att stödja unga och oetablerade lokala författare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.