Folkbibliotekens förhållningssätt till och användning av Facebook är i fokus för ett par aktuella B/I-uppsatser. Båda efterlyser strategier för folkbibliotekens användning av sociala medier.
”Vad gör bibblan på Facebook?” är frågan som ställs i Sofia Lutmans studie av ungdomars uppfattningar om bibliotekens marknadsföring och kommunikation i sociala medier. Mer preciserat handlar det om vad ungdomar anser om att biblioteken använder sociala medier för kommunikation och marknadsföring?
Tänkvärda resultat från uppsatsen:
- Det finns ett tydligt samband mellan hur ofta ungdomarna besöker ett bibliotek och huruvida de känner till bibliotekens närvaro i sociala medier.
- Ju mer ungdomarna läser, desto troligare är det att de känner till bibliotekens närvaro i sociala medier. Ju mer de läser, desto bättre tycker de att det är att biblioteken använder sociala medier.
- ”En annan slutsats man kan dra utifrån tidigare forskning och min empiri är hur viktigt det är att ha en strategi med sociala medier. Gör en ordentlig omvärldsbevakning! Man får inte vara så upptagen med att nå ungdomar att man glömmer bort ungdomarna själva … Det bästa sättet att ta reda på vad ungdomar vill ha ut av biblioteken i sociala mediet
är helt enkelt att följa en av mina intervjurespondenters råd: ”Fråga!”
Gilla, dela och kommentera heter Julia Harryssons och Josefin Larssons uppsats som handlar om användarrespons på bibliotekets Facebookinlägg.
Intressant för bibliotek som vill ha fler gillningar på sina Facebooksidor är:
- användarresponsen är jämförelsevis hög gällande videos och kulturnyheter.
- foton och länkar uppnår en relativt hög grad av respons från användarna men att länkar och videos är de som delas mest
- Bristen på marknadsföring av sidor och inlägg samt den låga frekvensen av publicering av inlägg tyder på att de bibliotek som undersökts saknar strategier för arbetet med sociala medier.
2 kommentarer