Dagens bibliotekslänk: Public Libraries through the eyes of non-users

Izabela Koryś, NAPLE Forum: Public Libraries through the eyes of non-users

En polsk undersökning om bibliotekens icke-användare.

Bilden av folkbiblioteken förvrängs ofta av tidiga erfarenheter av skolbibliotek och obligatorisk läsning i skolan. Minnen av skoldisciplin såväl som minnen av bestraffning för förlorade, skadade eller försenade böcker, spökar fortfarande i huvudet hos icke-användare av bibliotek.

Tystnaden är en av de starkaste associationerna med att vara på ett bibliotek. Att hålla tyst är motsatsen till att interagera med andra, utbyta idéer och allmänt ha roligt. Även om bibliotekarier förstår att biblioteket inte längre är en ”fristad”, håller många icke-användare fortfarande fast vid denna idé.

Att lokalisera bibliotek till platser där många människor passerar (t.ex. köpcentra, tågstationer etc.) eller utrusta bibliotek med spel- och VR-konsoler och datorer kan locka personer som inte är användare och de som inte läser böcker, men det genererar också ytterligare utmaningar och svårigheter för bibliotekarier. Det är mycket lättare att låna ut och rekommendera böcker till läsare än att be spelare vara tysta eller att ta itu med dem som försöker använda bibliotekets IT-utrustning för att se pornografi eller andra olagliga aktiviteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.