Varför inte ett ”Memory Lab”

Vad gör folk med sina gamla VHS-filmer eller Super8-filmer på familjehögtider, skolavslutningar, sportevenemang och bandade teveprogram från 70-talet? Hur gör folk för att rädda sina familjefotografier till en digital eftervärld?  Ja, jag vet att det finns ju företag som sysslar med sådant, men kan det vara en uppgift för biblioteket att hjälpa till att konvertera de gamla formaten till nya?

Kanske det, om du blandar in lite maker space-tänkande i vad som kan göras på ett bibliotek. Spara och konvertera AV-mateial finns det faktiskt bibliotek som redan gör, men då ur ett samhällsperspektiv, Men på den lokala, privata nivån kanske det inte görs på samma sätt.

På Martin Luther King, Jr. Memorial Library, Washington D.C. och deras Memory Lab erbjuds biblioteksbesökarna att ta med sig sina gamla ljuskassetter, filmkassetter, datordisketter etc för att konvertera dem till mer moderna formar så att de kan återigen uppleva gamla minnen.

”Det här är den enda platsen på biblioteket där du regelbundet träffar gråtande människor” säger en bibliotekarie med ansvar för digital kuratering till Washingtonian.

photo by Dean Essner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.