Till försvar för #upplevelsebiblioteket

Det traditionella folkbiblioteket är döende i sin nuvarande form. Men det finns en utvecklingsväg för framtiden – nämligen upplevelsebiblioteket. Det menar iaf Odd Letnes, redaktör på norska Bok og Bibliotek apropå en debatt i vårt västra grannland om folkbibliotekens framtid. Han får svar av Minervas redaktör Kristian Meisingset som säger (min kursiv):

”Hvis biblioteket trengs, som et multifunksjons kulturhus, med utlån av bøker som en stadig mindre sentral oppgave, så greit nok. Hvis andre institusjoner i kommunen utfører kulturhusoppgavene godt nok, så la oss tenke tanken: Legg ned biblioteket.”

Min personliga reflektion till det hela är att debatten präglas fortfarande av en förlegad syn på biblioteket och dess uppgifter. Målet för biblioteksverksamheten måste vara att underlätta för kunskapsinhämtning och lärande i lokalsamhället. Ibland handlar det om att förmedla såväl e- som e-böcker – men det kanske kan göras på andra sätt också! Fokuset är inte medieformatet utan funktionen – vad vill folk använda biblioteket till? Det är ju vår egendom!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.