Gästbloggare: Pernille Schaltz

En lille opfordring til at chekke BibZoom.dk ud…

I Danmark tales der p.t. rigtigt meget om Danskernes Digitale Bibliotek (http://www.bibliotekogmedier.dk/fileadmin/publikationer/nyt_fra_bibliotek_og_medier/2010/2/html/chapter07.htm) , som skal være folkebibliotekernes fælles indgang på nettet. Kort sagt går ideen ud på at skabe én fælles indgang til bibliotekernes digitale ressourcer (og dermed at samle en lang række tjenester, bagvedliggende funktioner, selvstændige organisatoriske enheder, budgetter mv. som ikke er samlede i dag.) Så bag den gode og spændende ide ligger en masse svære både politiske, strategiske og økonomiske for ikke at tale om praktiske spørgsmål – og det betyder desværre at udviklingen ikke går så hurtigt indtil disse store beslutninger finder deres løsninger – og det betyder desværre også at der måske af gode grunde p.t. tales og diskuteres mere end der handles på det digitale område i Danmark.

Men det betyder heldigvis ikke at der ikke sker noget på de forskellige fronter, og jeg vil gerne fortælle lidt om BibZoom.dk – forhåbentligt til viden og inspiration hos jer i det svenske. I Århus nærmere bestemt på Statsbiblioteket (ét af Danmarks to nationalbiblioteker – du kan se mere på (www.statsbiblioteket.dk) hvor jeg arbejder, er vi nemlig i fuld fart med at udvikle BibZoom.dk – p.t. langt den største danske bibliotekstjeneste på nettet med ca. 140.000 besøgende om måneden og mere end 13 millioner downloads i 2010.

BibZoom.dk universet (www.bibzoom.dk) indeholder p.t. to dele – ”BibZoom.dk/Musik og BibZoom.dk/World. Det tredje univers ”BibZoom.dk/Kultur” er undervejes og bliver lanceret ultimo juni.  BibZoom.dk drives af et konsortium bestående af Herning Bibliotekerne og Odense Centralbibliotek foruden Statsbiblioteket som varetager forretningsudvikling og drift af servicen.

På BibZoom.dk/Musik har borgerne adgang til 4 mio. (7,5 mio. pr. 1. juli) musiknumre til download og stream, foruden podcast, artikler, anmeldelser og hitlister mv. indenfor musikken. Brugerne kan høre så meget musik de har lyst til, og rammes ikke af kvotestyringer eller andre besværlige administrative tiltag. Bag BibZoom.dk/Musik er en redaktion bestående af musikbibliotekarer fra hele landet, samt en Support og PR-funktion, der bl.a. også laver fælles professionel PR- og markedsføringsmaterialer til alle de biblioteker som er med i tjenesten.

På BibZoom.dk/World – verdens første digitale indvandrerbibliotek – har borgerne adgang til musik, film og e-bøger på de største indvandrersprog i Danmark; arabisk, tyrkisk, urdu, bosnisk/serbisk, persisk foruden på en række andre og mindre sprog.  Også hér er der etableret en redaktion af bibliotekarer bag, der skriver anmeldelser og artikler på de respektive sprog og om de respektive medier.

På BibZoom.dk/Kultur vil borgerne få adgang til digitaliseret kulturarv fra Statsbiblioteket – det drejer sig p.t. om små 55.000 gamle tv- og biografreklamefilm, gamle taler og dialekter. På vej er også f.eks. tegneserier og tv-udsendelser og det er planen at det er hér Statsbiblioteket trinvist vil eksponere kulturarven i takt med at den bliver digitaliseret og/eller klareret.

P.t. abonnerer ca. 90 ud af 98 kommuner på BibZoom Musik og World. Produkter og priser baserer sig på aftaler med rettighedshavere og leverandører af indhold og platform. Grundlaget for forbrug og betaling består af fastlagte puljer, som biblioteker og brugere frit og ubegrænset kan forbruge. For hvert enkelt bibliotek beregnes en individuel abonnementspris baseres på befolkningstallet i bibliotekets hjemkommune. BibZoom.dk hviler på et solidarisk princip, hvor bibliotekerne deler prisfordele og risici, og hvor fælles opbakning bag produktet spiller en afgørende rolle.

På Kulturarvsdelen er der endnu kun 6 biblioteker der har indgået en aftale, men dette hører sammen med at denne er knyttet til en anden aftale med rettighedshavere – og dermed en anden og nylanceret (marts 2011) forretningsmodel. Men det forventes at mange flere biblioteker også springer på denne mulighed, idet kulturarven er vigtig fordi det også er på denne måde at folkebibliotekerne kan differentiere deres tilbud og sig selv fra kommercielle aktører der bevæger sig længere og længere på de områder der traditionelt har været bibliotekernes.

I relation til fremtiden i BibZoom.dk har vi mange planer! Vi har hele tiden fokus på at få mere digitaliseret indhold gjort tilgængelige på service’en; en masse differentieret kulturarv og måske også nye og mere kommercielle medier som e-bøger f.eks. Og så har vi fokus på at forhandlinger, forretningsmodeller og priser vil være dynamiske i de kommende år. Vi må erkende, at bibliotekerne pludseligt befinder sig på et stærkt kommercialiseret og konkurrencepræget marked, hvor der er mange andre aktører, og hvor vores muskler ikke er tilstrækkelige til at diktere særlige vilkår. Vi har derfor som aktør en vigtig opgave i at sikre kvalificerede forhandlinger (og støtte op om) det bedst mulige og mest rentable aftaler med producenter, rettighedshavere m.fl. Målet er bredt at udvide og sikre differentierede nationale licenser til folkebibliotekerne og de danske borgere. Der skal derfor ske en løbende evaluering og genforhandling for at se om vi nu også får de bedste priser alt efter hvordan markedet nu engang ser ud. (Læs i øvrigt mere om digitalt indkøb og BibZoom.dk på  http://www.statsbiblioteket.dk/forbiblioteker/nyheder/en-lille-handbog-om-digitalt-indkob-1)

Men se og oplev sitet på www.bibzoom.dk – og bemærk at I naturligvis ikke kan logge ind, da man skal være indbygger i en dansk kommune med abonnement på tjenesten for at høre musik mv.   Og hvis nogen vil vide mere om BibZoom.dk, er I velkomne til at skrive til Områdedirektør Flemming Munch på fm@statsbiblioteket.dk.

Go’ sommer til alle!

Pernille Schaltz

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.