Digital News Report 20176

Reuters institut för journalistiska studier vid Oxforduniversitetet har släppt sin årliga Digital News Report för 2017. Över 70 000 respondenter med erfarenhet av ta del av nyheter online från 38 länder har deltagit i undersökningen. Intressant från rapporten:

  • Bara en fjärdedel anser att sociala medier gör ett bra jobb när det handlar om att skilja fakta från fantasi.
  • Tilliten till nyhetsmedia varierar mellan länderna. Högst tillit har allmänheten i Finland (62%), lägst i Grekland och Sydkorea (23%).
  • I de flest länderna finns ett tydligt samband mellan allmänhetens misstro till media och partiska politiska ställningstaganden. Detta gäller särskilt i länder med hög politisk polarisering som USA, Italien och Ungern.
  • Nästan en tredjedel av respondenterna säger att de emellanåt undviker nyheter. Några för att nyheterna påverkar humöret, andra för att de inte tror att nyheterna är sanna.
  • Smarta telefoner är lika viktiga för att läsa nyheter hemma. Fler mobilanvändare läser nyheter i sängen än de som använder mobilen till och från arbetet.
  • Österrikare och schweizare läser mest nyheter i tryckta tidningar, tyskar och italienare älskar TV-nyheter, medan latinamerikaner får fler nyheter via sociala medier och chattprogram än andra delar av världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.