Omvärldsbevakning via sociala medier

Även om sociala medier som LinkedIn, Twitter och Pinterest kan vara startpunkter för att sprida och få idéer för bibliotekspersonal, så tror jag att det är främst Facebooks olika grupper som fungerar bäst för omvärldsbevakning och nätverkande. I alla fall är det så för mig. Styrkan med grupperna är att de samlar människor med liknande intressen och därmed också fungerar som nätverk. Det blir lättare att fortsätta en konversation irl när den påbörjats på webben.

Självklart finns det flera intressanta Facebook-grupper med inriktning mot biblioteksfrågor. Både svenska och internationella – så det är bara att utforska. Att ställa frågor och ge svar eller dela länkar med likasinnade inom ett specialområde kan få i gång fler samtal än ett inlägg på t ex en blogg eller e-postlista där man pratar med sig själv. Sen måste man komma ihåg att algoritmerna styr – ju mer du aktivt följer konversationerna i en Facebook-grupp desto troligare är att gruppen kommer upp i ditt flöde mer frekvent.

22 Facebook-grupper jag medverkar i eller följer och som speglar mina professionella intressen.

Några grupper är offentliga medan andra är ”privata” och kräver att du måste du bli godkänd för att få ta del av, eller bidra till, samtalet i gruppen. Ibland är samtalet långsamt med något enstaka inlägg i halvåret, i andra fall går det snabbt när konversationstrådarna korsar varandra.

Och om du vill följa mig på Pinterest och Twitter så är du välkommen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.