Omvärldsbevakning: Nyhetsbrev och e-postutskick för biblioteksspanaren

En i regel bra källa för omvärldsbevakning är nyhetsbrev, prenumerationer via mail och pressmeddelanden. Många har också RSS-flöden, om man skulle trivas bättre med det. Min erfarenhet av myndigheternas nyhetsbrev är att nyhetsvärdet är ganska litet – ofta har nyheterna redan kommit via andra kanaler.

Men! På nationell nivå ger Biblioteksbladet möjligheten att prenumerera på e-postutskick varje tisdag. På samma sätt gör bibliotekstidskriften Bibliotek i Samhälle, men lite mer sällan. Fackföreningen DIKs tidskrift Magasin K kan du också få nyheter från om du prenumererar på deras nyhetsbrev. Vill du ha nyheter från Kungl. Biblioteket kan du få en skräddarsydd lösning som passar bara för dina intressen via tjänsten Nytt från KB. (Ungefär samma modell som nyheter från den svenska regeringen – som kan vara bra att ha koll på i dess tider) Digitekets nyhetsbrev kan vara intressant för dig som vill fortbilda dig inom biblioteksområdet på ett enkelt sätt och samtidigt få koll på vad som är intressant när det gäller biblioteksutveckling och trender.

Beroende på om du har ett specialintresse så har IFLAs sektioner en mängd olika nyhetsbrev med varierat omfång och ambitioner. T ex ENSULIB, sektionen för bibliotek, miljö och hållbarhet brukar leverera ett tjockt och matnyttigt newsletter två gånger om året.

Några av mina personliga favoriter på den internationella kultur- och biblioteksarenan är

Søndag Aften

Public Library News

och favorit nr 1

Newslet by Artefacto

Håll till godo! Var så god och testa och dela gärna med dig av dina egna favoriter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.