De kan bli värdens bästa nya folkbibliotek 2022

Nej inget svenskt bibliotek i alla fall.
Den danska bibliotekssystemleverantören Systematic och IFLA delar för sjunde gången ut bibliotekspriset Public Library of the Year.

20 bibliotek från 17 länder har nominerats till priset som, uppmärksamma nya folkbibliotek som lyckas kombinera funktionell arkitektur med kreativa IT-lösningar och lokal kultur. 

De nominerade är

Missoula Public Library
Missoula Public Library, designat av MSR Design, ligger i Missoula, Montana. Biblioteket är en klimatfokuserad konstruktion som tagit sin omgivning och den storslagna naturen ända in i byggnaden som speglar en alpin backe. På översta våningen kan besökare njuta av utsikten över Mount Sentinel och Missoulas skyline.

Gellerup bibliotek
Gellerup bibliotek, ritat av Schmidt, Hammer och Lassen Arkitekter, framstår som multifunktionellt med en lekfull och inbjudande atmosfär. Biblioteket, som ligger i ett utmanande område i Aarhus, har byggts med miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet i åtanke. Under byggandet av biblioteket har projektet engagerat arbetslösa lokala ungdomar, vilket sedan har säkrat en stor del av de unga jobben.

Ogre centralbibliotek
Ogre Central Library i Lettland, designat av PBR, utmärker sig på att använda stora mängder trä både ute och inne, vilket är hållbart och samtidigt ger ett varmt och inbjudande utseende. Fönstren på andra våningen är utformade som stora plywoodlådor med kuddar, gardiner och dimbara ljus, där besökarna kan skapa sina egna bekväma läsbås med utsikt över skogen.

Ithra bibliotek
Ithra Library i Saudiarabien, designat av Snøhetta, är ett hisnande bibliotek som med sin användning av olika typer av stenar har ett karaktäristiskt uttryck. Förutom biblioteket rymmer den 80 000 kvadratmeter stora byggnaden olika kulturella faciliteter, inklusive ett museum, biograf, teater, utbildningscenter och restauranger. Själva biblioteket är på 6 000 kvadratmeter, präglat av modern teknik och inspirerande design.

2 kommentarer

  1. Världens*

    Med vänliga hälsningar Helén Palm Bibliotekarie Sollefteå kommun 0620-68 25 03

    [Sollefteå logga]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.