Om AI på svenska bibliotek

I sin masteruppsats, Bibliotekarien som access point, undersöker Stina Borg och Michael Ferlin forskningsbibliotekens användning, medvetenhet och framtida arbete med artificiell intelligens, AI. Författarna undersöker hur biblioteken förhåller sig till och hanterar etiska utmaningar och hur AI-tekniken görs förståelig för bibliotekets användare.

Deras undersökning konstaterar att högskolebiblioteken börjat införa AI. Dock saknas ofta professionella samtal på arbetsplatserna om etiska problem som kan uppstå i samband med införandet av AI. Även om EU-kommissionen tagit fram etiska regler när det gäller AI, kan uppsatsförfattarna konstatera att de svenska forskningsbiblioteken inte följer några specifika etiska riktlinjer. I alla fall inte än.

”Biblioteken har också ett ansvar för det demokratiska samhällets utveckling genom att utbilda om AI. Genom arbetet med MIK och specifikt AI-litteracitet fungerar bibliotekarien som en access point som kan återinbädda tillit till de expertsystem som drivs av AI. En allmänhet som förstår AI bättre kan också vara med och påverka hur systemen utvecklas och behöver inte se dem som något som är oförståeligt och ogripbart. För att klara detta behövs kompetensutveckling för bibliotekarier. Redan nu går bibliotekarier kursen Elements of AI som rekommenderas av Digiteket och mer kompetensutveckling kommer att behövas i framtiden.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.