Om simuleringsövningar för att hantera besvärliga situationer

Under 2020 fick personalen på Linköpings universitetsbibliotek möjlighet att delta i en utbildning med simuleringsövningar för att träna på besvärliga situationer som kan uppstå på biblioteket, berättar Ingrid Bäckström och Sofie Hermansson i sin masteruppsats från Uppsala universitet – ”Tillräckligt verkligt och tillräckligt overkligt”: En kvalitativ undersökning av simuleringsövningar för att  hantera besvärliga situatione­­r på bibliotek Uppsatsen syftar till att undersöka om och på vilket sätt utbildningen kan stärka bibliotekariers förmåga att hantera besvärliga och obehagliga situationer med biblioteksanvändare.

”För att skapa en förståelse för hur programmet och tekniken fungerade fick uppsatsförfattarna själva prova på simuleringsövningar vid ett tillfälle… Vi fick träffa en avatar som var mycket påstridig och kritiserade bibliotekets öppettider. En annan avatar som en av oss agerade mot var en kvinna som tyckte att biblioteket skulle köpa in en bok som hon själv hade skrivit. De här två situationerna är exempel på besvärliga scenarier som utbildningsdeltagarna har fått träna på.”

Från slutdiskussionen:
”Informanter uttrycker att de tyckte att det var roligt och att det var bättre än exempelvis rollspel med kollegor. En annan fördel med formen är att deltagarna har kunnat träna på besvärliga och obehagliga situationer i en trygg miljö utan verkliga konsekvenser. En annan fördel med den här formen är att man kan pausa, ta ett steg tillbaka, reflektera och göra om. Något som forskningen om simuleringar även tagit upp som en viktig fördel. En fördel med att utbildningen har genomförts via datorer är att den har kunnat ske på distans, där deltagare och simuleringsspecialisten har kunnat sitta på olika ställen.”

Läs mer om utbildningsprojektet på Biblioteksbladet: Avatarer förbereder bibliotekspersonal på obehagliga situationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.