Biblioteksrummet – abstrakt, konkret men viktigt

Helene Sefastsson och Ninni Runemyr vill i sin kandidatuppsats från Linnéuniversitetet, Upplevelser av biblioteksrummet  undersöka biblioteksanvändarnas upplevelser av biblioteksrummet för en ökad förståelse för vad ett biblioteksrum kan vara. Det handlar både om forskningsbibliotek och folkbibliotek. Undersökningen har gjorts genom intervjuer med 14 biblioteksanvändare som använder sig av bibliotek som erbjuder meröppet.

Bland annat vill uppsatsen titta på om och hur biblioteksrummet är en plats som möjliggör möten och i vilken mån  meröppet förändrar dessa möten.

Från slutsatserna:

” Vi såg ett samspel mellan det upplevda, det föreställda och det levda. Biblioteksrummet beskrivs som en viktig plats, men både en abstrakt och en konkret plats. En plats där man förutsättningslöst kan uppehålla sig och skapa sitt egna rum i rummet. Ett privat rum men samtidigt ett rum där man möter andra. Ett rum med många betydelser.”

”Alla medverkande i studien påverkades på ett eller annat sätt av andra människor i rummet. Både andras närvaro eller icke-närvaro. Här fanns dock en tydlig skillnad mellan verksamhetstyperna. På forskningsbiblioteket var det andras närvaro i form av andras ljud som främst lyftes fram, samtidigt önskade de användarna inte att rummet skulle vara helt tyst. Att arbeta tillsammans med andra var både normen och det som föredrogs. Medan det på folkbiblioteken var icke-interaktionen som lyftes som det viktiga och där blev meröppet viktigt. Ett ställe att gå till för att vara själv och kunna inta rummet på egen hand. Känna sig hemma och känna att rummet var sitt eget. På sina egna villkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.