Om bibliotek och hållbarhet i europeiskt perspektiv

”Bibliotek är per definition hållbara institutioner!” Det var ett konstaterande från ett internationellt webbinarium om FN:s hållbarhetsmål som jag hade förmånen att få skugga för ett par veckor sedan. Tyska och holländska biblioteksorganisationer  arrangerar en serie (German-Dutch dialogue on the future of libraries) om intressanta ämnen. Den här gången lockade ämnet ca 500 deltagare från hela världen varav en handfull kom från Sverige.

Från Nederländerna gav man exempel på allmänna, mer tillfälliga exempel på aktiviteter i samhället som biblioteken lätt kunde var med på som t ex en nationell Agenda 2030-dag eller Världsfattigdomsdagen (17 oktober).

Annars handlar det mest om insatser på enstaka bibliotek i projektform och  genom strategidokument eller insatser som drivits av individuellt engagemang hos biblioteksanställda. Det har gjorts en hel del kring hållbarhet när det gäller biblioteksbyggnader. Biblioteket i Haarlem har förbättrat byggnadens isolering för att minska energikonsumtionen. Biblioteket i Utrecht satsar på en energineutral byggnad. Biblioteket i Tilburg erbjuder bland annat ett mobilt Food Lab. Annars handlar projekten om erbjuda biblioteket som plats för folkbildning och livslångt lärande om t ex egenmakt, jämlikhet, inkludering, barnfattigdom, diskriminering och yttrande- och informationsfrihet.

Flera tyska exempel finns att kolla in på https://www.biblio2030.de/

Den europeiska biblioteksorganisationen EBLIDA har intressanta webbsidor för fördjupning om vad som sker internationellt http://www.eblida.org/activities/libraries-un-sdgs-matrix.html

Även IFLA har en nyetablerad sektion, ENSULIB, inriktad mot hållbarhet: https://www.ifla.org/environment-sustainability-and-libraries. ENSULIB delar ut IFLA Green Library Award IFLA har sen tidigare tagit fram en så kallad Tool Kit för Agenda 2030. För det bibliotek som vill dela med sig av vad som sker inom hållbarhetsfältet kan bidra till IFLAs bibliotekskarta: https://librarymap.ifla.org/stories/

Det är ganska tomt med exempel från Skandinavien i bibliotekskartan – vilket är lite konstigt tycker jag, eftersom vi ofta ses som föredömen inom biblioteksområdet i andra sammanhang.

Och i Sverige då? Svensk biblioteksförenings expertnätverk för Agenda 2030 på landets bibliotek har precis lagts ner på grund av för lågt intresse. Det kan jag bara beklaga, eftersom arbetet med att genomföra Agenda 2030 inte bara på sikt handlar om jordens framtid – det handlar på kortare sikt om bibliotekens framtid efter pandemin. Ja, det kanske låter lite alarmistiskt och högtravande, men enligt mitt förmenande har alla 17 hållbarhetsmålen sin koppling till att bedriva biblioteksverksamhet i praktiken.

Än så länge finns expertnätverket blogg kvar – här kan du ta del av nätverkets idébank.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.