Hur ett folkbibliotek kan relatera till den nationella biblioteksstrategin

Med utgångspunkt i verksamheten på Östersunds huvudbibliotek undersöker Elin Bucht i sin masteruppsats från Konstfack hur ett folkbiblioteks gestaltning, design och rumsliga användning skulle kunna spegla tankarna i den nationella biblioteksstrategin: Shhharing Spaces: An investigation of the public library of Östersund in relation to the 2019 Swedish National Strategy for Libraries. (Lite trist med den stereotypa, hyschande titeln)

Bucht fokuserar sin analys på bibliotekets entré och barn- och ungdomsavdelning utifrån formuleringarna i den nationella biblioteksstrategin bl a eftersom dess delar befinner sig i en renoveringsprocess. Mycket av hennes analys och slutsatser kan dock användas på andra bibliotek som behöver inspiration för förnyelse. Bucht utgår från skrivningar i strategin som berör bibliotekens användning som samhällets öppna rum för bildning, erfarenhet och dialog – samt att barns rättigheter och barnrättigheter ska prioriteras i verksamheterna.

För att få inspiration har författaren även besökt tre olika bibliotek i Stockholmsområdet (Luma. Östberga och Kista). Författarens inredningsprojekt, som presenteras i rapporten, syftar till att undersöka hur små ändringar i den befintliga miljön ändrar hur utrymmena uppfattas och används.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.