Om regional biblioteksverksamhet

Ja, vad gör dom inom den regionala biblioteksverksamheten? Egentligen?

Det korta svaret: genomföra och planera möten, läsning, skrivande och omvärldsbevakning. Allt enligt en studie beställd av Regionbibliotek Uppsala. Det är BHS-forskaren Ola Pilerot som studerat vardagsarbetet inom de biblioteksverksamheter som styrs av § 11 bibliotekslagen, de som ibland kallas regionbibliotek. Studien heter ”Arbete i regional biblioteksverksamhet.”.

De forskningsfrågor som studien vill ge svar på handlar om vad en medarbetare på ett regionbibliotek ägnar sig åt, vilka kompetenser som är väsentliga för att uträtta arbetet, hur arbetet struktureras och formas och i vilken utsträckning den enskilde medarbetaren själv kan forma sitt arbete.

Så, vad innebär det att jobba med regional biblioteksutveckling? Jo, arbetet ”utgörs av en intrikat konstellation av möten, läsning, skrivande och omvärldsbevakning i kombination med kunskapsorganisation, rapportering och praktiskt fixande. Utifrån idén om att deltagarnas arbete kan beskrivas som mer eller mindre synligt och som något som gradvis skiftar position mellan för- och bakgrund, kan konstateras att en lång rad vardagliga sysslor, som att exempelvis mejla, skriva och administrera, tenderar att utgöra ett nära nog osynligt men kontinuerligt pågående bakgrundsarbete.”

Verksamheten ”genomsyras av allehanda dokument, men även andra aktörer, som kräver uppmärksamhet. Lagar, konventioner, planer och riktlinjer fungerar både som stöd och struktur för arbetet och som intrikata konstellationer som, ibland med möda, måste navigeras. Mödosamt är det i synnerhet då intressen som uttrycks genom dokumenten inte är fullt ut förenliga. Här ska också framhållas det centrala inslag i arbetet som utgörs av omvärldsbevakning. Utöver att strukturera arbetet, tenderar omvärldsbevakningen att även utgöra en reproducerande kraft som genomsyrar regional biblioteksutveckling i Sverige.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.