Nyfiken på biblioterapi på folkbibliotek?

Nyfiken på biblioterapi på folkbibliotek? I så fall kan den här magisteruppsatsen vara en startpunkt om du vill veta mer!
I sin masteruppsats från Uppsala universitet – Biblioterapi på folkbibliotek: en kvalitativ studie – vill Christina Hjul undersöka den biblioterapi med skönlitteraturinriktning som utövas på folkbibliotek. Uppsatsförfattaren fokuserar främst på deltagares upplevelser av biblioterapi, men undersöker även professionens perspektiv på utövandet av biblioterapi i en folkbibliotekssammanhang. Syftet är att undersöka biblioterapi som process, som läsfrämjande aktivitet och folkbiblioteken som plattform för meningsskapande aktiviteter ur ett sändarperspektiv och ett mottagarperspektiv.

Från den avslutande diskussionen:

”Dock förmedlades olika åsikter om förhållningssätt gentemot terapidelen i biblioterapibegreppet och vad det får för konsekvenser. Ska aktiviteten istället kallas ”fördjupade boksamtal” som en av intervjupersonerna menade, för att undvika problemet med att terapeutisk effekt impliceras som ett löfte? Eller ska biblioterapi kunna utföras utan samarbete med andra professionella vårdinstanser och att det räcker med tydlighet inför aktiviteten från folkbiblioteket och biblioterapeutens håll?”

”Enligt deltagarna fanns det många effekter av att delta i biblioterapin. I likhet med tidigare forskning beskrevs läsningen som viktig och gruppen men framför allt samtalet lyftes som centralt. Det som skiljer denna uppsats från andra utsägelser om just det sociala och utbytet av tankar var betoningen på behovet av existentiella samtal, att de saknas i vårt samhälle och att biblioterapin var en god arena för detta.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.