Läste jag rätt?

Biblioteksbladet rapporterar från en debatt om stök på bibliotek på Bokmässan i Göteborg:

”Biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar säger att det strider mot bibliotekens grundidé att det ska vara en öppen plats för alla.”

Hoppsan! Jag som trodde att det var tvärtom. Att i alla fall när det gäller folkbibliotek vars grundidé är att vara till för alla. Nu är jag naturligtvis medveten om att öppenhet folkbibliotek kan ha sina begränsningar. Inte ens meröppna bibliotek lär vara öppna hela dygnet. Biblioteket TioTretton på Kulturhuset i Stockholm är heller inte tillgängligt för alla, utan har en åldersgräns.

Jag antar att Ilshammar menar att specialbibliotek som t ex KB inte tycker att de ska vara det. Annars får jag hoppas att det är ett komma eller semikolon som fattas: ”Biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar säger att det strider mot bibliotekens grundidé; att det ska vara en öppen plats för alla.”

Annars så får vi tolka om bibliotekslagen på ett Sölvesborgskt sätt. Eller finns det en koppling som mörkats i förslaget om nationell biblioteksstrategi? Poängen jag är ute efter är att set är skillnad på bibliotek. Handlar det om folkbibliotek så har de speciella uppdrag och åtaganden mot sin ägare än andra bibliotekstyper. Ett skolbibliotek eller ett medicinskt har sina avgränsade målgrupper som gör att det inte kan vara öppet för alla, likaså ett fängelsebibliotek.

Folkbibliotek ska enligt § 6 bibliotekslagen vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov. Andra typer av bibliotek har inte samma krav. Enligt min uppfattning betyder det att folkbibliotek ska präglas av stor öppenhet, stor tillgänglighet och ett gott bemötande. Men det betyder inte att besökare eller personal för den delen får göra som de vill. Lika lite som på andra publika platser.

(Det här inlägget har ändrats genom några förtydliganden)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.