Om folkbibliotek i glesbygd

Som en del av satsningen Stärkta bibliotek har Joacim Hansson, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, genomfört en studie av de svenska folkbibliotekens förutsättningar i glesbygd. Rapporten Folkbibliotek i glesbygd är nu klar och presenteras i samband med Bokmässan.

Men den kan också laddas ner och läsas redan nu.

Från sammanfattningen:
”Resultatet visar att förutsättningarna för folkbiblioteken i glesbygdskommuner varierar. Påtagligt är att laguppfyllelse sker trots ofta mycket små och ansträngda resurser. Detta påverkar möjligheten att bygga verksamheter utöver det som krävs för att enbart hålla biblioteken öppna. Särskilt hårt drabbat är läsfrämjandearbetet, arbetet med de nationella minoriteterna och urfolket samer samt frågor som rör digital delaktighet och digitalisering. Glesbygdsbibliotekens arbete beskrivs regelmässigt i undersökningen som utpräglat socialt, både i meningen att till exempel läsfrämjandearbetet i hög grad bygger på en upparbetad närhet mellan bibliotekarier och användare och att glesbygdens folkbibliotekarier idag får ta en mängd arbetsuppgifter som kommer sig av att det offentliga samhället på många platser dragit sig tillbaka helt. Detta påverkar både bibliotekens identitet och legitimitet.

Kartläggningen pekar på ett brett behov av långsiktiga statliga stimulansmedel i linje med Stärkta
bibliotek, ett behov av en tydligare, mer transparent, nationell samordning av digitala medieresurser samt ökade initiativ för att tillgodose de kompetensbehov som finns och som i glesbygdsbiblioteken är mycket svåra att tillgodose.”

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.