Thorhauge om den nationella biblioteksstrategin – öronbedövande tystnad

Jens Thorhauge har läst förslaget till den svenska nationella biblioteksstrategin och presenterar sin tankar i den danska bibliotekstidskriften Danmarks Biblioteker nr 3/ 2019. Thorhauge var tidigare direktör för danska Kulturstyrelsen och är numer fri konsult och därtill styrelsemedlem i Svensk Biblioteksförening, vilket gör det extra intressant att ta del av hans åsikter eftersom föreningen ska lämna ett remissvar vad det lider.

Thorhauge menar att de tankar och idéer från den omfattande omvärldsanalysen, som tagits fram med hjälp av experter inom en rad områden, är för lite inarbetat i själva förslaget till strategi. Enligt Thorhauge tar förslaget inte hänsyn till om institutionen ”bibliotek” fortfarande är optimal om tio år eller om man ska tänka in nya partnerskap och nya institutionella former. Han menar att strategins tioåriga perspektiv inte är långt nog och att ambitionsnivån för strategins förslag är för lågt satta: ”I mitt perspektiv saknas det djärva visioner för en annan biblioteksstruktur och särskilt för den roll som det lokala biblioteket håller på att erövra i ett samhälle där innovationsagendan och de kulturella och sociala motsättningarna skapar snabba förändringar varje dag.”

Om staten velat öka sina investeringar i bibliotek så finns det många bra och relevanta förslag i strategin, men dessa kunde ha identifierats utan fyra års strategiprocess, menar Thorhauge, som samtidigt konstaterar att när det kommer till en fri debatt inom professionen om strategin är tystnaden öronbedövande.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.