Bibliotekens digitala utsläpp

Häromdagen inträffade ”Overshoot Day” – ni vet den dagen på året när jordens förnybara resurser tagit slut för i år. Inget att fira således.

I Maj-numret av den danska bibliotekstidskriften Perspektiv refererades till en rapport från Greenpeace – Clicking Clean – om hur mycket utsläpp av koldioxid som de stora it-företagen är skyldiga till och om de använder sig av så kallad grön energi (sol, vatten, vind) eller kolkraft eller atomenergi. Det är IT-företag med tjänster som används dagligen av såväl allmänheten som bibliotek. Visste ni att mer än hälften av energin för att driva YouTube kommer från grön energi? Det ger dem godkänt i rapporten. Värst i kategorin strömmande video är Netflix som drivs med kol, gas och atomkraft. Instagram får godkänt, medan Twitter inte får det. Lite fundersam blir jag över bloggverktyget WordPress som jag själv använder – det är sämst i sin klass. Det visar sig att Apple använder sig i regel av mer grön energi än t ex Samsung och Microsoft.

Så nu undrar jag om

  • Vilka energislag som används för att driva bibliotekens datasystem, databaser och kataloger?
  • Är krav på grön energi något som tas upp vid upphandlingar av bibliotekens datasystem, databaser och kataloger?
  • Och hur är det med e-boksttjänster som Overdrive, eller för den delen de kommersiella tjänsterna Bookbeat eller Storify?

Någon som vet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.