Audunson: Personalens och allmänhetens attityder till norska folkbibliotek

I senaste numret av norska Bok og Bibliotek skriver Ragnar Audunson om några resultat från ett internationellt forskningsprojekt (ALMPUB) som försöker analysera hur allmänhet, profession och beslutsfattare ser på folkbibliotekens uppdrag och därmed ge svar på vilken fråga folkbiblioteken är svar på. Det handlar om attityder till folkbibliotekens utbud och tjänster – men i det här fallet med norskt perspektiv.

  • Såväl allmänhet som profession är överens om att rollen att främja kreativitet och nyskapande är bland de minst viktiga grunderna för biblioteksverksamhet.
  • På en punkt skiljer sig bibliotekspersonalens och allmänhetens ranking åt markant från varandra. Det gäller påståendet att biblioteket är viktigt som mötesplats i lokalsamhället. Bibliotekspersonalen värderar detta som mycket viktigt medan allmänheten i undersökningen är med kallsinnig till detta. Audunson lyfter här fram en paradox: Det finns inte nödvändigtvis en  överensstämmelse mellan människors användning av biblioteket som mötesplats och deras faktiska användning av denna plats. Användningen av biblioteket som mötesplats har ökat markant för varje mätning som har genomförts under de senaste tjugo åren. Uppfattningen om bibliotekets betydelse som mötesplats motsvarar heller inte den faktiska ökningen av bibliotekets användning som mötesplats.
  • En annan punkt där norsk bibliotekspersonal och allmänhet skiljer sig markant är politiska preferenser. Det norska Framstegspartiet är har knappast några supporters på de norska biblioteken.

Hur ska vi  förhålla oss till den ganska traditionella biblioteksperspektivet som finns både hos allmänheten och personalen? I det här sammanhanget kan det vara värt att lyfta en av ”humparna” i utkastet till nationell biblioteksstrategi, även om jag personligen kanske inte tycker att just den här frågan är mer universell än svensk.

”Ny berättelse om biblioteken
När den alltför traditionella bilden av biblioteken sprids är det viktigt att det finns beskrivningar av bibliotek som är angelägna för människor idag. Bibliotekens
nya berättelse behöver skapas. En sådan bild kan vara gemensam, men med variationer, och kan vara förmedlad i olika medieformer som t ex i film eller genom sociala medier. Det samlade biblioteksväsendet har ett gemensamt ansvar för den nya bilden av biblioteket.
Professionen har ett ansvar att kliva fram och visa upp den kunskap som man bidrar med. Här behövs belysande exempel om hur avgörande professionens
insats kan vara. Vi ser här en roll för professionsföreningar i samverkan och dialog med utbildningarna i biblioteks-´och informationsvetenskap,
liksom för Svensk biblioteksförening och nationalbiblioteket.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.