SKL: Utkastet till nationell strategi missar bibliotekens potential

En av de tyngsta instanserna för kommunal och landstingskommunal verksamhet, SKL kritiserar utkastet till nationell biblioteksstrategi i sitt inspel till sekretariatet för strategin (min kursiv):

  • Utkastet till en nationell biblioteksstrategi måste betraktas som ett grovt utkast. SKL anser att flera partier behöver kompletteras med trovärdiga resonemang kring de förslag som läggs. SKL vänder sig mot en rad påståenden i utkastet, påståenden som inte understödjs av statistik och forskning.
  • SKL menar att utkastet i sin nuvarande form är mer av en handlingsplan med detaljerade åtgärdsförslag än ett strategiskt dokument. En gemensam övergripande plan för den framtida biblioteksverksamheten saknas.
  • Resonemang förs kring svårigheten att skriva en nationell strategi i en internationaliserad omvärld, men det står ingenting om svårigheten att skriva en strategi för ett område där statens ansvar är begränsat. SKL tycker att det är anmärkningsvärt med tanke på att regional och kommunal nivå, enligt bibliotekslagen, har stort ansvar både finansiellt och för hur biblioteksverksamheten organiseras och bedrivs.
  • Det finns få resonemang kring hur biblioteken på olika sätt kan bidra med lösningar på utmaningar i samhället. SKL menar att biblioteken redan idag tar ett stort samhällsansvar och kan göra det även framöver. Utkastet har ett oproportionellt stort fokus på medier och medieförsörjning och blir därför biblioteksinternt.
  • Det är positivt att den regionala biblioteksverksamheten beskrivs som en stark och central aktör för utveckling och stöd till folkbiblioteken, men SKL ställer sig mycket frågande till de fyra alternativa förslag på förändrad organisation och utökade uppdrag för denna bibliotekstyp.
  • Flera av de möjliga åtgärder som föreslås arbetar kommuner och landsting redan med idag. Det är olyckligt att inte synliggöra detta och fokus borde i flera fall istället ligga på att stimulera och stödja det fortsatta arbetet än att komma med förstärkta krav.

SKLs samlade synpunkter på utkastet kan du hitta här.

SKLs webbsida där deras arbete med utkastet beskriv hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.