Bibliotek som fristäder för papperslösa – 4 skandinaviska exempel

I en artikel – Sanctuary Practices in Scandinavian Transnational Cities: The Case of Public Libraries – i Journal of Human Rights Practice beskriver, undersöker och jämför Anna Lundberg och Lisa Dahlquist från Linköpings universitet respektive Lunds universitet, bibliotek som fristad för (nyanlända) flyktingar och papperslösa i Köpenhamn, Oslo, Malmö och Stockholm samt hur de olika biblioteken förhåller sig till det som Hanna Arendt kallar ”rätten till att ha rättigheter” och därmed hur ett civiliserat samhälle borde fungera..

Författarna ser bl a en skillnad i hur papperslösa personers rättigheter till bibliotek skiljer sig mellan länderna. De undersökta svenska och norska biblioteken är betydligt mer liberala och tillgängliga för papperslösa än sina danska kollegor.

Även om artikeln är finansierad av Vetenskapsrådet, dvs av dig och mig, så ligger den bakom en betalvägg.

Ett aktuellt och intressant citat från utkastet till nationell biblioteksstrategi: ”Ett självständigt universitet kan självklart undervisa sina studenter och doktorander i metoder som ger tillgång till vetenskapliga resultat, utan att för den skull uppmuntra piratkopiering.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.