Nattens bibliotek

Alberto Manguels essäsamling Nattens bibliotek är fri från varje inskränkande mening om vad ett bibliotek är och skulle kunna vara, skriver Cecilia Nelson i sin recension i GP för några år sen. ”Glansen av det försvunna underverket i Alexandria minskar inte betydelsen av den samling på åtta, tio volymer som utgjorde det hemliga barnbiblioteket i Birkenau. Ytterligare böcker fanns närvarande i barnens Block 31, inte i fysisk form, men som minne och muntligt överfört motstånd.
Sambandet bibliotek och makt lyfts fram i många av essäerna. Författaren menar att varje boksamling manar fram sitt eget svarta spöke, ett skuggbibliotek av utelämnanden.”

Nu har kanadensiska Bibliothèque et Archives nationales du Québec låtit ta fram en digital utställning baserad som utgår från boken. Utställningen baseras på VR-teknik där besökaren möter scenografier från tio olika bibliotek, några finns eller har funnits i verkligheten – andra, som t ex kapen Nemos bibliotek på ubåten Nautilus är påhittade.

Utställningen har visats i Moskva och nu senast i Nantes.

Kanske något att ta till Sverige i samband med att den Nationella biblioteksstrategin presenteras, eller vad säger ni, Erik och Gunilla?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.