CO-Designing av Helsingfors nya bibliotek

I en artikel i Public Library Quarterly – Redefining the Library: CO-Designing for Our Future Selves and Cities – berättar Helsingfors stadsbiblioteks Virve Miettinen  hur biblioteket gått från att använda traditionella kundorienterade metoder som fokusgrupper och medborgarpaneler till att bjuda in biblioteksanvändarna att själva delta i planering och beslutsfattande. Syftet är att genomföra och designa processer som ger invånarna en direkt inverkan på bibliotekets tjänster och organisation på riktigt. Med design i bibliotekssammanhang avses en process för att dela med sig av kunskaper och att finna på lösningar i samverkan och som drivs av en tro på att alla är kreativa och kan bidra till planering när de ges kunskap och verktyg.

Fokus är naturligtvis arbetet med det planerade nya biblioteket i Helsingfors och hur CO-Designing använts som en metod; Group dreaming in action: Helsinki’s New Central Library

(Det är lite tråkigt att artikeln ligger bakom en betalvägg. Spridningseffekten blir ju ganska låg till dem som borde vara intresserade av folkbiblioteksutveckling. Intressant att notera är – enligt en snabb sökning i LIBRIS – att av 26 svenska bibliotek som prenumererar på den som e-resurs finns 0, nada, niente, inget folkbibliotek, dvs den målgrupp det handlar om. Tillgång till artikeln under ett dygn kostar $42.
Open Access, någon?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.