Mat på biblioteket och food literacy

Det finns en rad olika olika internationella exempel på hur bibliotek arbetar med det som kan kallas ”food literacy”. Det kan handla om allt från utlåning av köksredskap till odlingsytor som biblioteket ställer till förfogande. Det kan handla om att det finns ett publikt kök på biblioteket.

Men det kan också handla om att biblioteket bjuder barn och unga i amerikanska utanförskapsområden på lunch under sommarlovet.

Ett liknande exempel i gränssnitten mellan uppleva, upptäcka och delta finns i danska Hillerød. I septembernumret av tidskriften Perpektiv berättar Sarah Elizabeth Hvidberg vid Hillerød Biblioteken om ett initiativ där allmänheten bjuds in för att äta gratis tillsammans på biblioteket. Initiativet kom från bibliotekets uppdrag att spela en mer aktiv roll i lokalsamhället. I regel brukar det komma 150-180 gäster. Verksamheten bygger mycket på volontärer.

-Det bästa är att vi når målgrupper som vi annars har svårt att nå, säger Sarah Elizabeth Hvidberg. Det är män, ungdomar, flyktingar och invandrare och barnfamiljer. Vid en undersökning visade det sig att hälften av deltagarna deltog för första gången i ett biblioteksarrangemang. 85 % angav att de samtalat med någon de inte kände sedan tidigare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.