Pepe vs Pippi

Det är naturligtvis lite sent att komma in med något i den ständigt återkommande gallringsdebatten som Janne Josefsson drog i gång i samband med sitt Sommar-program i P1. Jag ska bara komma med en kort reflektion.

Redan 2004 skrev Johan Norberg och  Björn Wallace från Timbros förlag en debattartikel i DN – ”Kompakt vänstervridning i biblioteken” –  i samband med Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Bloggen Biblioteksrelaterat kommenterade artikeln. Svensk Biblioteksförening gjorde ett uttalande på Biblist. För min egen del blev jag uppringd på väg till Göteborg av lokalradion, jag hade inte läst artikeln och kunde just inte kommentera den ytterligare. Men jag sa  ungefär som många andra sa; att folkbiblioteken gör mycket av inköp på efterfrågan – och Timbros böcker kanske inte efterfrågades så mycket.

Nåväl, åren efter hade den svenska alt-högern lärt sig att genom kampanjartade aktioner komma med inköpsförslag till biblioteken på litteratur som passerat en kvalitets – och anständighetsgräns som fanns några år tidigare.

I en kommentar till JO-kritiken som bibliotekschefen i Botkyrka gjort i en artikel i Expressen den 23 juli anger hon som skäl för att ha en värdegrundsstyrd gallringspolicy ur rättighetsperspektiv: ”JO-kritiken gällde fackböcker, att det här fallet gäller barnböcker och att man inte alls jobbar på samma sätt med vuxenlitteratur.  – Vad jag vet har vi aldrig plockat bort skönlitteratur för vuxna på grund av värderingar i verken.”

Och då till reflektionen: Hur gör vi när det kommer in en uttalad rasist som vill ha rasistiska bilderböcker till sina barn?
Och hur kommer biblioteken att förhålla sig den dagen då högertroll och nazister börjar med en egen ny, rasistisk bokutgivning för barn? Vänta bara, den dagen kommer! I USA är den redan här även om upphovspersonen för Pepe, the frog gör motstånd så gott han kan.

Läs mer om meme-fenomenet Pepe, the frog här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.