Vad ska bibliotek vara bra för egentligen? Om bibliotekens impact

Med pengar från danska DEFF (Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek) har Roskilde Universitetsbibliotek tillsammans med Syddansk Universitetsbibliotek undersökt hur forskningsbibliotek på en intelligent sätt kan använda sig av lagrade användardata till att få ett bättre beslutsunderlag för tjänsteutveckling och för det fysiska bibliotekets planering. Undersökningen redovisas i en rapport: Biblioteks impact.

Library analytics” eller som det kallas här ”bibliotekets impact”refererar till alla användarundersökningar med syfte att visa på effekten av bibliotekets tjänsteutbud  för eller på biblioteksanvändarna. Det handlar alltså inte bara om vad brukarna säger/tror att de använder biblioteket till, utan också en undersökning av deras faktiska användning. För att få den kunskapen använder forskarna sig bl a av användargenererad data som biblioteket samlar men kanske inte alltid använder sig av.

Bland annat visar undersökningen att de båda forskningsbibliotekens användare ändrat sitt beteende över tid på det fysiska biblioteket. De stannar längre på biblioteket än de gjort tidigare. En annan intressant slutsats är att ett kännetecken för biblioteksanvändarna på de båda forskningsbiblioteken är de klarar sina studier bättre än icke-användare. Biblioteksanvändare som använder möjligheten att boka en bibliotekarie  och sådan som lånar får i genomsnitt högre betyg än de som inte använder sig av dessa tjänster.

Rapporten innehåller också en verktygslåda för de som vill enkelt komma igång med att mäta brukaraktiviteter av olika slag. T ex hur biblioteket kan läsa av olika data-devices MAC-adresser och därmed se hur besökarna rör sig i biblioteket och hur länge de stannar eller koppla sökningar i bibliotekets databaser till geodata och därmed se den geografiska spridningen av användningen.

Även om det i det här fallet handlar om forskningsbibliotek torde det vara möjligt och intressant att använda konceptet på alla bibliotekstyper.

 

 

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.