Om bibliotek, kulturhus och fritidsanläggningar

Idag släpper SKL en rapport om anläggningar för kultur, idrott och fritid.

  • Kommunerna äger nio av tio bibliotek och sex av tio när det gäller övriga kulturanläggningar. Störst andel efter bibliotek är kulturhus, minst andel har kommunerna när det gäller de största konserthusen, konsthallarna och museerna.
  • Föreningar äger en mycket liten andel bibliotek och två av tio när det gäller övriga kulturanläggningar. Störst är andelen av små kulturanläggningar, främst museer och teaterhus, men också små konserthus och konsthallar. Föreningarna äger endast enstaka kulturhus.
  • Privata aktörer äger en mycket liten andel bibliotek och drygt en av tio när det gäller övriga kulturanläggningar. De äger flest små anläggningar i antal räknat, men det beror på att små anläggningar är vanligast. Störst andel äger de av de större konserthusen, de äger också ett antal kulturhus.
  • Andra aktörer äger en mycket liten andel bibliotek och tillsammans en av tio när det gäller övriga kulturanläggningar. Den största andelen gäller de största konsthallarna och museerna, där ett förhållandevis stort antal ägs av stiftelser.
  • Kommunerna driver nio av tio bibliotek och fem av tio övriga kulturanläggningar. Utöver biblioteken utmärker sig kommunerna även gällande drift av kulturhus. En del av de främst små kommunalt ägda kulturanläggningarna drivs av föreningar, exempelvis teaterhus och museer.

I webinariet från SKL nämndes bl a kulturhus i Katrineholm (Lokstallarna) och det planerade i Bergsjön i Göteborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.