Bibliotek och musik – perspektiv och inspiration

I Sverige lever bibliotekens musikavdelningar en tynande tillvaro. Lite trist för en som började sin bibliotekskarriär med att vända på plattorna i bibliotekets musikdisk. Kanske är det Spotifys fel, vem vet.

Även i Danmark påverkas bibliotekens musikförmedling av det förändrade medielandskapet även om jag tror att musik som medieform har en starkare ställning på biblioteken där än här. I alla fall har den danska staten intresserat sig för frågan.  Slots- og Kulturstyrelsen startade 2016 en nationell insats för att inspirera till att understödja och utveckla folkbibliotekens förmedling av musik i samspel med andra aktörer i lokalområdet.

Därför presenteras en antologi Biblioteker og musik – perspektiver om musikens innersta väsen, skapande, uttrycksformer och digitala utveckling. Här till kommer en  exempelkatalog med best practice Biblioteker og musik – inspirationer med bidrag landets folkbibliotek.

Så varför inte arrangera en sovkonsert eller bjuda in till morgonsång? Som enda svenskt exempel är musikavdelningen på Västerås Stadsbibliotek!

One comment

  1. Hej på dig du! Titta på Borås sb:s hemsida: vi har haft luciatåg från Kulturskolan, vi ordnade avslutningskonserter med Kulturskolans stråk-elever, bibliotekarier spelar själva (irländskt), musikföredrag i Röda rummet om bygdens son Knut Håkansson samt musikbibliotekarie-konferens + årsmöte bara i år : ) Och Sveriges enda Synthorkester hade en öppen repetition hos oss. 15 syntar som övade klassiskt och schlagers. Våra låntagare är härdade med Musik i bibliotek. Vi invigde ett låntagar-piano att spela på i biblioteket och hade en underbar invigningskonsert med bl a kyrkomusiker Staffan Jullander, tangent-maestro och stumfilms-musiker från Borås. Vet att det händer mycket i Göteborg oxå, och det ska bli så kul att läsa dokumentet ovan! Tack för att du tog upp ett så viktigt ämne och God Jul i nån dungeon! Ingrid B, Borås Stadsbibliotek
    PS Om allt går som vi vill har vi som ansvarar för musiken på biblioteket lämnat ett förslag till höga vederbörande på hur boråsarna ska fira att vårt klockspel i Rådhuset fyller 75 om några år. Stadens ljud kan vi kalla det : )
    DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.