SLQ går i graven med temanummer om bibliotekens framtid

Lite tänkvärt och ett tecken i tiden är det när ärevördiga skandinaviska bibliotekstidskriften Scandinavian Library Quarterly kommer ut med sitt allra sista nummer – med framtiden som tema. Varför SLQ läggs ner vet jag inte, heller inte om den kommer att ersättas på något sätt. Möjligen kan man ana något i Barbro  Wigell-Ryynänens dödsruna From SPLQ to SLQ to the end of the story.

Själv tycker jag att det är synd att tidskriften försvinner, för att det finns mycket mer att berätta om biblioteksverksamheterna i Skandinavien för kollegor i andra länder.

Från innehållet:

One comment

  1. Som finländsk redaktör för Scandinavian Library Quarterly vill jag också beklaga att tidskriften läggs ner precis innan dess 50-åriga existens. Redaktionen har under de senaste åren arbetat målmedvetet med att förnya den till innehåll och format. Tyvärr meddelade en av myndigheterna för ett år sedan att den säger upp samarbetsavtalet på grund av ekonomiska orsaker. Lite efter det meddelade en annan att den inte heller fortsätter. De två länder som fanns kvar ansåg sig inte då kunna fortsätta utgvivningen.
    Det nordiska bbliotekssamarbetet fortsätter naturligtvis på andra arenor. Men SLQ har varit ett viktigt fönster utåt. Som jag ser det finns det just nu ingen motsvarighet till det. Personligen har jag fått många kommentarer och beklaganden från finländska läsare och aktörer inom biblioteksbranschen. I ett annat sammanhang hade dessa kommentarer kunnat glädja mig, eftersom de visar på att SLQ fyllde en, eler flera funktioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.