Men män, då?

I sin kandidatuppsats från Linnéuniversitetet – Den manliga bibliotekarien : Upplevelser av att arbeta inom ett kvinnointensivt yrke – vill Elin Axelsson och Alexandra Löfgren undersöka hur män upplever sin arbetssituation genom att granska deras upplevelser av att, i detta fall, tillhöra ett underrepresenterat kön i ett kvinnointensivt yrke. 19 % av bibliotekarierna på svenska folkbibliotek är män.

Från ippsatsen:

  • ”Trots att många av informanterna menar att det inte finns några skillnader i sina och deras kvinnliga kollegors möjligheter eller förutsättningar inom yrket så blev det i analysen tydligt att män och kvinnor, dels av användare och dels av informanterna själva, tillskrivs olika egenskaper, kvalifikationer och intressen”
  • ”I vår studie framkom några exempel på könsmärkt arbetsfördelning, dessa syntes främst inom barnverksamheten och IT. Teknik som manligt område framhävs av flera av informanterna”
  • ”Männen vi intervjuat förklarade att de upplever könsfördelningen inom sitt yrke som snedfördelad, men att de utifrån sitt kön inte i någon större utsträckning påverkats negativt av detta. Tvärtom upplevde de generellt sett mycket positivt bemötande från både kollegor och användare. De stötte däremot på tillfällen av förvåning i sin yrkesvardag, och vid något tillfälle negativa reaktioner från utomstånde.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.