Sommartider är semestertider 5: Framtidens bibliotek är redan här

Det betyder dels sommarstädning i bloggen och dels att den annars går på lågvarv och gör återblickar på favoriter i repris. Det är inlägg som inte fått den uppmärksamhet de förtjänade som vi ska titta närmare på under några veckor.

18 juni 2013:

Framtidens bibliotek är redan här

När kollegor beskriver framtidens bibliotek blir det oftast något som redan finns. Och det är är inget konstigt med det. En klok biblioteksmänniska sa en gång att hen inte talade om framtidens bibliotek utan hellre beskrev samtiden när hen pratade om biblioteksförbättningar.
Själv menar jag  att ur existerande trender kan vi vaska fram en antal scenarios som kan – eller inte kan – inträffa. Om likartade analyser av bibliotek i förändring görs på olika håll i världen, betyder det antingen att att idéer i branschen sprids snabbt eller att det är ett paradigmskifte på gång.

Tyskland

Goethe Institut har frågat tyska bibliotekskollegor om framtidens bibliotek. Klaus-Peter Böttger, chef för stadsbiblioteket i Essen och ordförande för EBLIDA, konstaterar att antingen kommer biblioteket att fungera som en demokratisering av verkliga och virtuella platser, med obehindrad tillgång till medier och information. Platser där  fria  möjligheter till lärande,  till möten och välbefinnande är den kvalitativa grunden.  Eller så delas värden upp i de som har råd att få tillgång till all information och de som bara har åtkomst till en samling av fysiska verk.

Andra trender för biblioteken:

  • Biblioteket som  gränssnitt mellan den verkliga världen och den digitala världen.
  • Offentliga bibliotek är platser för lärande.
  • Biblioteken står för öppenhet och nätverkande
  • Bibliotek som platser för interaktion

Storbritannien

Envisioning the library of the future är ett större forskningsprojekt som bedrivs av engelska Arts Council under 2012/13 med syfte att förstå bibliotekens framtid. Arts Council har identifierat fyra strategiska områden för biblioteksutveckling:

  • gör biblioteket till ett nav i samhället
  • gör det mesta möjliga av digital teknik och kreativa media
  • se till att biblioteken är motståndskraftiga och hållbara
  • se till att rätt kompetens finns för dem som arbetar på bibliotek

Danmark

Det är det praktiska genomförandet av utvecklingstendenserna som presenteras på årets Next Library-konferens i Århus just nu, följ konferensen på webben , Facebook och twitter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.