Om boköknar

En boköken (”Book desert”) är en plats i samhället där det finns många barn och unga människor, men där det saknas litteratur för fritidsläsning. Det är den amerikanska forskaren Susan B. Neuman, som myntat uttrycket. Redan 2001 konstaterade hon i en undersökning (Access to Print in Low-Income and Middle-Income Communities: An Ecological Study of Four Neighborhoods i Reading Research Quarterly) att ett barn i ett medelklassområde i Philadelphia hade tillgång till 13 böcker. Samtidigt, i ett område med utpräglad fattigdom i samma stad, fanns det bara en åldersanpassad bok per 300 barn. Totalt fanns det i det området 33 böcker totalt, samtliga färgläggningsböcker!

I en ny studie från New York University Steinhardt som är publicerad i tidskriften Urban Education (Book Deserts The Consequences of Income Segregation on Children’s Access to Print – jag har tyvärr bara åtkomst till abstract, men om du jobbar på ett universitets- eller högskolebibliotek får du gärna skicka en kopia till mig) har hon och hennes medforskare undersökt boköknarna närmare i jakt på bl a affärer som säljer tryckt material som riktas till barn, som te x böcker eller tidningar. Det forskarna kommit fram till är att barnböcker är sällsynta i dessa ekonomiskt fattiga stadsdelar. Chansen att en förälder ska hitta en bok att köpa till sina barn är mycket liten, konsterar forskarna. Allt enligt en artikel i The Atlantic: Where Books Are All But Nonexistent.

Det får mig att fundera på bokhandlare som ett nöje enbart för den bildade medelklassen, behoven av bibliotek i utsatta områden och biblioteksstrategier, böcker där folk är, möjligheterna med bokbussar och pop up-bibliotek.

Hur är det i din kommun? Har ni några boköknar? Och vad gör ni åt det?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.