Statusrapport för danska folkbibliotek – Biblioteksbarometern

Danska Slots- og Kulturstyrelsen genomför årligen en så kallad ”Biblioteksbarometer” som komplement och fördjupning till de hårddata som samlats in i den danska officiella biblioteksstatistiken. Om biblioteksstatistiken ger en bild av de klassiska bibliotekstjänsterna som t ex medieutlån som kan jämföras från år till år, syftar Biblioteksbarometern  till att ge en ögonblicksbild av vart folkbiblioteksutvecklingen är på väg. (Motsvarande analys finns i Sverige delvis i KB:s  rapport om de offentligt finansierade biblioteken, som också innefattar skolbibliotek och forskningsbibliotek)

dannebrogen

Så, vad präglar samtidens danska bibliotek?

 • Information och upplysning genom rådgivning, informell utbildning kurser och vägledning
  Biblioteksverksamheterna handlar bland annat om att ge råd, informell utbildning och vägledning till exempel hjälp med IT, juridik (advokathjälp) och läxor. Biblioteken i 85 av landets 98 kommuner har ett IT-café där medborgare kan vända sig för att få hjälp med grundläggande IT-frågor. På bibliotek i 44 kommuner, kan du få råd från en advokat och i 39 kommuner erbjuder biblioteket läxhjälp.
 • Bokcirklar är populära
  Biblioteken erbjuder plats för många klubbar – de flesta med fokus på litteratur. Mest populära är bibliotekens bokcirklar. Det går också att att öva sina skrivfärdigheter i någon av de 90 skrivverkstäder som finns på de danska i biblioteken. Många av klubbarna har kommit till på initiativ från biblioteksanvändare eller organisationer.
 • Litteraturförmedling och författararrangemang
  Rådgivning och cirklar kompletteras av en mängd arrangemang. I över hälften av landets kommuner erbjöd biblioteken föreläsningar, konstutställingar, teaterarrangemang för barn, författararrangemang för vuxna, litteraturförmedling av bibliotekspersonalen, musikarrangemang för barn och vuxna, författararrangemang för barn och filmvisningar för barn. Bland de mer ovanliga och iögonfallande aktiviteterna finns BabyDrama, poetisk paus och pop-up bibliotek. Att biblioteken kan erbjuda så många aktiviteter möjliggörs delvis av att de flesta inbegriper volontärer i arbetet – främst närd det gäller IT-vägledning och läxhjälp.
 • Nya bibliotek
  I 6 kommuner har det byggts  nytt bibliotek. I 12 kommuner finns det planer om att bygge nytt bibliotek.
 • E-medier
  Kostnaderna för inköp av elektroniska medier utgör upp till 40% av kostnaden för inköp av media. De elektroniska medierna fördelar sig primärt på e-böcker, nedladdningsbara eller strömmande ljudböcker, textlicenser och film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.