Semesterdag 3 år 2016 Trädgårdsarbete: gallring

Det finns likheter mellan trädgårdar och bibliotek. Om folk, växter, insekter och fåglar (= olika slags besökare) ska trivas så måste trädgården skötas om. Ett av de viktigaste aktiviteterna är gallringsarbetet.

20160629_094144

”Gallring är en viktig del i vården av samlingarna och som sådan måste det hanteras på ett förnuftigt sätt. Eftersatt gallring kan snabbt ge samlingarna ett rörigt, gammalt och oattraktivt intryck. Alltför hårt gallrade samlingar riskerar bli irrelevanta om de saknar material som användarna frågar efter. Det finns en fin balans i gallringsarbetet och det hela börjar med kunskaper om lokalsamhället och vad det förväntar sig av sitt folkbibliotek.

Vi är förvaltare av delade gemensamma tillgångar, så gallringsbeslut måste utföras noggrant och respektfullt.  Eftersom gallringar ofta uppmärksammas av biblioteksanvändarna så måste biblioteket även ta hänsyn till deras känslor och reaktioner.”

 

För 24 USD kan du beställa denna manual för gallring på ditt bibliotek. Det är amerikanska Public Library Association som tagit fram manualen i sin Quick Read-serie. Om jag förstår rätt så finns den som e-.

Och apropå gallring. Varför inte ge gallringskandidaterna en sista chans till benådning?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.