Om kommunbibliotekens e-resurser

Cecilia Gärdén och Malin Utter från BHS har på uppdrag av en rad regionala biblioteksverksamheter skrivit en rapport om E-resurser på kommunala bibliotek med syfte att titta på utmaningar och möjligheter för e-resurser på kommunala bibliotek utifrån lokal, regional och nationell nivå.

Enligt forskarna finns det tre vägar att gå när det gäller e-resurserna och speciellt bibliotekens databaser (min kursiv):

 • Väg ett innebär att någon genomför en nationell satsning på de kommunala bibliotekens e-resurser, genom att avsätta medel och ge någon eller några aktörer ett samordningsuppdrag.
  (Den första någon är rimligen KB. Den andra någon kan vara de regionala biblioteksverksamheterna, Sveriges depåbibliotek och lånecentral, Bibsam-konsortiet på KB eller rentav SKL.)
 • Väg två innebär att kommunerna och regionerna helt enkelt lägger ner sitt arbete med licensbelagda databaser och andra nättjänster för folkbibliotek, då efterfrågan är så låg.
 • Väg tre innebär att inte göra någonting, utan att låta läget vara som det är.

De problem som hittats genom de intervjuer som forskarna gjort finns:

 • De lokala folkbiblioteken har svårt att uttrycka vilka behov de har av databaserna, eftersom de inte upplever någon egentlig efterfrågan från användarna.
 • Folkbiblioteken har svårt att beskriva vilka kompetenser arbetet med e-resurser kräver, eftersom det är en fråga som inte diskuteras särskilt frekvent bland personalen.
 • E-resurserna, i synnerhet databaserna, prioriteras lågt i verksamheten avseende ekonomi, tid och marknadsföring.
 • Många av de databaser som finns på folkbiblioteken används alltför sällan av personalen.
 • Samverkan mellan lokal nivå och regional nivå fungerar tillfredsställande i vissa delar av landet men inte i andra, utifrån kommunbibliotekens perspektiv.
 • Databaserna är uppbyggda från leverantörsperspektiv istället för användarperspektiv eller biblioteksperspektiv, vilket gör dem svåra att använda både för bibliotekspersonal och användare om de inte gör det på daglig basis.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.