Om att mäta tillgången till folkbibliotek

Inför framtagandet av ett nytt biblioteksprogram har de biblioteksansvariga på Huddinge bibliotek analyserat biblioteksstatistik och satt in den i ett bredare sammanhang. De har tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer, allmänhetens biblioteksanvändning (icke-biblioteksanvändare) och geografi för att bättre planera framtidens behov av bibliotekstjänster.

I analysen, som presenteras på ett seminarium i dag, har de dragit intressanta slutsatser, som säkert har bäring även på andra folkbibliotek (min kursiv):

  • Socioekonomiska faktorer är avgörande för hur benägen en person är att använda folkbibliotekens tjänster. Socioekonomiskt svagare grupper använder dem generellt i lägre utsträckning. Skillnaderna i användning är större i de digitala tjänsterna än i de fysiska biblioteken.
  • Boende i socioekonomiskt svagare delar av kommunen är generellt mindre benägna att resa och/eller röra sig för att besöka folkbiblioteket.
  • Det finns en markant minskad användning av folkbibliotek hos den del av befolkningen som bor utanför en radie om 500 meter då vi utgår från områdesbiblioteken och 1500 meter från kommunens huvudbibliotek. Likvärdig tillgång till folkbibliotek erbjuds idag 43,2% av Huddinges befolkning, det vill säga dem som bor innanför dessa radier.
  • Man kan positivt påverka denna radie av likvärdig tillgång med utbud, lokaler, öppethållande och genom att placera folkbiblioteken i miljöer där de integreras med annan social och kommersiell service. Detta kräver dock resurser.
  • Den upplevda tillgången till folkbibliotek som allmän plats påverkas negativt då folkbiblioteket ligger i nära anslutning till skollokaler.
  • 30 % av dem som idag inte använder folkbiblioteken skulle vilja göra det.
  • 30 % av dem som använder folkbiblioteken idag skulle vilja göra det i än större utsträckning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.