Varför inte en socialarbetare på folkbiblioteket?

Det har pratats mycket under det senaste året om social oro, bibliotek och utanförskap i olika tonlägen. Allt från skuldbeläggande av biblioteksanvändarna och debatten om ”tysthetsnormen” till DIK-föreningens rapport om arbetsmiljön på biblioteken – ”Vi är bibliotekarier – inte psykologer eller socialarbetare”.

Och det mesta kanske kan lösas med kompetensutveckling hos bibliotekspersonalen där bemötande är en viktig ingrediens. Eller så får kanske biblioteket vara beredd att vara arena för andra yrkeskategorier om det skulle behövas (vilket det verkar som).

Så varför inte ha socialarbetare inbäddade i biblioteksverksamheten?

Det har testats bland annatPortlands Central Library i Oregon, USA, där ca 19 % av biblioteksbesökarna kategoriserar sig själva som hemlösa.
Susan Voss-Rothmeier heter socialarbetaren som är stationerad på biblioteket 30 timmar i veckan som en del av den lokala socialtjänstens utåtriktade arbete gentemot invånare med behov av stöd. Projektet kommer att utvärderas efter ett år. Det är framför allt hemlösa och psykiskt sjuka som hon arbetar med att hjälpa.

Samantha Swindler i Oregonlive berättar mer: ”Det finns en missuppfattning, tror jag, att hemlösa biblioteksanvändare regelbundet orsakar problem på biblioteket. Men de allra flesta av dem kommer av samma skäl som vem som helst kommer: en lugn plats, tillgång till litteratur eller wifi, datorer för att söka jobb eller bostad.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.