Biblioteken – kommunpolitikens ryggrad #kulturklyftan

Kommer ni ihåg SVT Kulturs undersökning om skillnaderna i kommunernas kultursatsningar? Den fick hashtaggen #Kulturklyftan. Nu kommer en magisteruppsats som lyfter fram biblioteken i den kommunala kulturekonomin (tror jag eftersom uppsatsen inte finns tillgänglig, än).

Intressant

I en ny magisteruppsats i journalistik vid Göteborgs universitet – #Kulturklyftan – en studie av Sveriges kommunala kultursatsningar – undersöker Maria Askerfjord Sundeby skillnaden mellan olika kommuners kultursatsningar. Hon konstaterar att det skiljer mer än tvåtusen kronor per invånare mellan den kommun som satsar mest och den som satsar minst, men oavsett om kommunen satsar mycket eller lite pengar så är biblioteken den kommunala politikens ryggrad.

Abstract:
De flesta har någon gång i sitt liv lånat en bok, film eller CD-skiva på ett bibliotek. Några har spelar teater genom den kommunala kulturskolan eller provat på något instrument via musikskolan. Den kommunala kulturpolitiken kommer vi i kontakt med oftare än vi tror. Men beroende på var du bor någonstans i landet så finns det inte samma möjligheter att ta del av den här typen av kulturverksamhet. Det råder mycket stora skillnader mellan hur mycket Sveriges kommuner lägger på kulturområdet. Under 2014 skiljde det mer än 2000 kronor per person i kultursatsningar mellan den kommun som lade mest pengar på kultur och den som lade minst. I min undersökning har jag kartlagt hur mycket Sveriges kommuner lade på kulturområdet under 2014. Det är en studie av hur pengarna är fördelade kring fyra olika områden: allmän kulturverksamhet, bibliotek, musik- och kulturskola och stöd till studieorganisationer. Genom samtalsintervjuer bidrar jag med fördjupad kunskap om vad pengarna går till och varför kultursatsningarna skiljer sig åt. Vad pengarna går till är en komplex fråga då varje kommun är unik men oavsett om kommunen lägger mycket eller lite pengar på kulturverksamhet är biblioteken den kommunala kulturpolitikens ryggrad.

Snopet

Den som vill veta mer om vad Askerfjord Sundeby kommit fram till får vänta till februari 2017 eftersom: ”Av rättighetsskäl finns denna uppsats inte att ladda ner. Den kommer att läggas upp i fulltext februari 2017.” Open Access, någon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.