Bibliotek och museum som lokala förändringsagenter

En ny amerikansk forskningsrapport från Institute of Museum and Library Services (IMLS) och Local Initiatives Support Corporation (LISC)  visar på den katalytiska roll som bibliotek och museer har i återuppbyggnaden av utsatta bostadsområden. Dessa viktiga ”förankingsinstitutioner” hjälper till att driva på ekonomiska, utbildningsmässiga och sociala insatser för att höja levnadsstandarden i de omgivande stadsdelarna. Rapporten heter Museums, Libraries and
Comprehensive Initiatives: A First Look at Emerging Experience

Det handlar om samverkan med närsamhället och att uppfylla behov  av mötesplatser hos civilsamhället som enstaka individers kunskapssökande. Det handlar om att hitta partners och att samarbeta med för att nå gemensamma mål. Det handlar om att med hjälp av dessa kunskapsorganisationer stärka det sociala kapitalet i lokalsamhället.

Vägen till att se sig som en lokal förändringsagent i lokalsamhället utmanar föreställningar om vad dessa traditionstyngda kulturinstitutioner är och kan vara. Utmaningarna kräver ett förändringsarbete där ett antal dimensioner är viktiga att förhålla sig till, (ju högre grad desto större påverkansmöjlighet):

  • Ett institutionellt åtagande: i vilken grad uppbyggandet av positiva värden för det omkringliggande samhället ingår i och accepteras i institutionens kärnverksamhet.
  • Fokus i beslutsfattandet: i vilken grad beslut om den verksamhet som mest påverkar samhället görs tillsammans med och i samstämmighet med lokala beslutsfattare. Hur mycket bjuder institutionerna in t ex civilsamhälle, företag, politiken till samverkan.
  • Förankring inom nätverk i lokalsamhället: i vilken grad en institutions verksamhet, projekt och program är en del av initiativ som involverar flera parter som är kopplade till varandra i en gemensam insats för att uppnå ett gemensamt mål.
  • Kontinuerligt engagemang: skillnaden mellan tillfälliga projekt eller program och sådana som fortsätter över tid med samma organisationer eller typer av organisationer.
  • Ansträngningsnivå : de resurser som ägnas åt projekt eller program i förhållande till andra organisatoriska aktiviteter som i utgifter för personalens tid, pengar och uppmärksamhet av högre chefer.

Vägen till framgång är heller inte självklart enkel eller linjär. Den tar tid. Rapporten lyfter några intressanta saker härvidlag:

  • ”Vi har upptäckt att hos många av de museer och bibliotek som har gjort den här typen av aktiviteter fanns en vilja att ta in ledare och personal från icke-traditionella bakgrunder och att lägga till anställningar som inte var typiska för institutioner av detta slag.”
  • ”Förstå att det finns aspekter av partnerskap som inte kommer att gälla för biblioteket, men behåll kontakterna ändå. Leta efter sätt att för biblioteket att komma med sina unika bidrag och utbilda andra aktörer på det som är möjligt. Förvänta er inte att samarbetspartnerna är tydliga om vad de behöver från dig.”
  • ”Potentiella samarbetspartners känner, på grund av traditionella föreställningar om institutionella roller, inte alltid till begränsningarna för museer eller bibliotek. En obalans mellan storlek och kompetens mellan institutionerna och mindre, mer lokala samhällsgrupper och cicilsamhället kan lätt framkalla misstro.”

Rapporten identifierar också en rad lyckade exempel på museer och bibliotek som deltar i samhällsutvecklingen på ett  proaktivt sätt, som läsaren kan gräva ner sig i, t ex:

Bonus:
Mer läsning om museer, arkiv och bibliotek som utvecklingsfaktorer hittar du i denna nya bok:

Adding Value to Libraries, Archives, and Museums: Harnessing the Force That Drives Your Organization’s Future

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.