Hur hittar användarna på biblioteket?

Hur ska användarna hitta det de letar efter på biblioteket? Och hur kan biblioteksansvariga förstå sig på folks beteendemönster för att underlätta? Om biblioteksansvariga och inredningsarkitekter tog större hänsyn till hur människor orienterar sig, när nya bibliotekslokaler planeras, skulle det innebära en större möjlighet att det skapas rum där användarna själva, intuitivt kan hitta det de letar efter.

Lauren H Mandel har undersökt fenomenet ”wayfinding” på bibliotek. (Jag skulle vilja översätta det med ”orienteringsförmåga, men behåller det engelska begreppet än så länge) Enligt Mandel är wayfinding studiet av hur människor använder en mängd olika informationsbaserade medier för att orientera sig och navigera i ett utrymme, oavsett om det är i en naturlig miljö eller i en uppbyggd miljö som t ex städer eller anläggningar.
Hon har speciellt intresserat sig för folkbibliotek och presenterar sin forskning i en artikel i Journal of Librarianship and Information Science – Understanding and describing users’ wayfinding behavior in public library facilities.

Hon menar att de strategier en biblioteksbesökare använder sig av för att förstå och hitta i biblioteket är närbesläktade med t ex Kuhlthaus strategier för informationssökning. Det handlar om att skaffa sig en överblick och därefter begränsa sig, det handlar om att undersöka och att samla in information. Mandel beskriver också de två metoder för wayfinding som besökarna använder sig av: Linjär metod som bygger på lokalens signalsystem och Rumslig metod som bygger på besökarens egna förmåga av att läsa av och förstå den rumsliga gestaltningen av lokalen.

Mandel har undersökt hur teorierna kring wayfinding stämmer på ett amerikanskt folkbibliotek, byggt 1965, genom att diskret observera besökarnas beteenden samt intervjua besökarna. Resultatet i hennes undersökning blir att just hennes respondenter använder såväl olika metoder som strategier för att orientera sig på biblioteket.

Mer lästips som berör svenska förhållanden:

Malin Ögland: Från Kalix till Ystad – observationer på folkbibliotek (Regionbibliotek Stockholm)

Daniel Koch: Spatial systems as producers of meaning: the idea of knowledge in three public libraries

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.